Tihotapske podmornice v povprečju porabijo dva tedna, da iz Kolumbije prispejo v Mehiko. Foto: EPA
Tihotapske podmornice v povprečju porabijo dva tedna, da iz Kolumbije prispejo v Mehiko. Foto: EPA

Gre za enega največjih mehiških zasegov mamil na morju in prvič so oblasti v roke dobile eno izmed podmornic, s katerimi tihotapci vse pogosteje prevažajo mamila iz Južne Amerike v Mehiko, od koder po kopnem nadaljujejo pot proti končnemu in največjemu tržišču - ZDA. Podmornice plujejo tik pod gladino morja in na vodi ne puščajo sledi.

Pomagal namig Američanov
Ameriški sekretar za domovinsko varnost Michael Chertoff, ki se ravno mudi na obisku v Mehiki, kjer se pogovarja o 400 milijonih dolarjev za pomoč južni sosedi v boju proti trgovini z mamili, je dejal, da so ZDA odigrale le obrobno vlogo pri zasegu mamil, čeprav je bil prav namig ameriških obveščevalnih služb ključen za zaseg.

"Z mehiško mornarico so delili podatke, vendar je mehiška mornarica delovala samostojno. Gre dejansko za njihov zaseg, njihove marince, njihove helikopterje in bojne ladje, ki so zajele podmornico," je zatrdil Chertoff.

Pripadniki mehiških posebnih enot so se na dizelsko podmornico iz umetnih vlaken, opremljeno z GPS-em in kompasom, vkrcali v sredo, potem ko so jo opazili iz zraka. Na podmornici so prijeli štiri Kolumbijce, ki trdijo, da so ribiči, ki so jih mafijci prisilili v prevoz mamil. Kokain je bil razdeljen v 257 paketov, ovitih v črno plastiko.

G. V.