Britanska ribiška ladja z vlečno mrežo Cornelis Gert Jan v francoskem pristanišču Le Havre. Ribiči naj bi v francoskih vodah brez ustreznega dovoljenja nalovili dve toni pokrovač. Foto: Reuters
Britanska ribiška ladja z vlečno mrežo Cornelis Gert Jan v francoskem pristanišču Le Havre. Ribiči naj bi v francoskih vodah brez ustreznega dovoljenja nalovili dve toni pokrovač. Foto: Reuters

Odvetnik kapitana ladje je pojasnil, da je sodišče v bližnjem mestu Rouen ladji dovolilo izplutje, ne da bi morala v zameno položiti kakšno finančno jamstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija je sprva zahtevala 150.000 evrov garancije.

"Zelo smo veseli tudi, da sodišča niso določila nikakršne garancije za izpustitev plovila. Le oddahnili smo si, da se posadka, ki je v dobrem stanju, lahko odpravi domov," je dejal direktor ladje Andrew Brown.

Kapitana sicer še vedno čaka sojenje v Le Havru, ki je predvideno za 11. avgust prihodnje leto. Obtožen je nedovoljenega ribolova v francoskih vodah s plovilom, ki ni iz Evropske unije. Največja zagrožena kazen za to je 75.000 evrov.

Delegaciji bosta skušali zgladiti spor

V četrtek medtem v Parizu pričakujejo britanskega ministra za brexit Davida Frosta, ki bo skupaj s francoskim državnim sekretarjem za evropske zadeve Clementom Beaunom skušal najti rešitev za spor med državama. Dvojica se bo sešla za zaprtimi vrati, novinarska konferenca ni predvidena.

Pariz očita Londonu, da francoskim ribičem onemogoča dostop do dovolilnic za ribolov v britanskih vodah. Povod je bila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, ki so več deset francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah.

Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU-ja. Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu. London na drugi strani vse očitke zavrača in trdi, da ribiči niso predložili vse potrebne dokumentacije.