Do podatkov na superračunalniku imajo dostop tudi druge francoske obveščevalne službe. Foto: EPA
Do podatkov na superračunalniku imajo dostop tudi druge francoske obveščevalne službe. Foto: EPA

Obstoj ameriški Prizmi podobnega programa za nadzor nad uporabniki elektronskih komunikacij in prestrezanje podatkov v Franciji je razkril francoski dnevnik Le Monde.

Za zdaj sicer še ni povsem jasno, ali gre program nadzora in zbiranja podatkov v Franciji dejansko tako daleč kot sporna Prizma v ZDA.

Po poročanju Le Monda gre za operacijo, ki "je zunaj zakona in nad vsakim ustreznim nadzorom". Do podatkov - elektronske pošte, kratkih sporočil, izpiskov telefonskih klicev, prijav na Facebooku in Twitterju - na superračunalniku, ki je v treh kletnih nadstropjih DGSE-ja, imajo dostop druge francoske obveščevalne agencije.

Uradni Pariz brez komentarja
DGSE naj ne bi analiziral vsebine elektronske pošte in drugih komunikacij, ampak le, kdo govori, s kom, kdaj in kje.

Pod nadzorom DGSE-ja so tako komunikacije v Franciji kot med Francijo in tujino. Namen programa je razkriti teroristične celice, a ker je tako obsežen, se lahko pod nadzorom znajde vsak Francoz in to kadar koli, so za Le Monde povedali strokovnjaki.

Uradni predstavniki Francije navedb časopisa še niso komentirali. Francoske oblasti so sicer ostro kritizirale ZDA, ki naj bi prisluškovale uradnim komunikacijam Evropske unije.