Le manjši del francoskih muslimank si prekriva obraz. Foto: EPA
Le manjši del francoskih muslimank si prekriva obraz. Foto: EPA
Muslimani
Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi bila lahko prepoved celo nevarna za francosko družbo. Foto: EPA

Vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja prepoved podpira, saj meni, da je to eden izmed načinov zagotavljanja enakopravnosti med spoloma in zaščite pred zatiranjem žensk. Po napovedih naj bi poslanci predlog danes izglasovali in to kljub opozorilom nekaterih pravnikov, ki trdijo, da bi bil takšen zakon v nasprotju s francosko ustavo. Nekateri francoski muslimani pa se bojijo, da bi jih takšna odločitev stigmatizirala.

Manj kot 2.000 francoskih muslimank si zakriva obraz
Muslimanske naglavne rute so v Franciji, v kateri živi okoli pet milijonov muslimanov, kar je največ izmed držav zahodne Evrope, običajna stvar. Le okoli 1.900 muslimanskih Francozinj pa si po podatkih vlade zakriva tudi obraz oziroma telo in še to ne z burko, ki prekriva največ telesa in obraza, saj pušča le ozko mrežico za oči.

Francija je vseeno odločena, da bo stopila v bran globoko zakoreninjeni vrednoti sekularne države. Tudi konservativna vlada zagovarja zmerni, v okvirih države delujoči islam, ki ta sekularizem spoštuje. Zagovorniki prepovedi trdijo, da gre za vprašanje temeljih francoskih gesel svobode, bratstva in enakosti.

Kaznovani tudi moški, ki ženske silijo v zakrivanje
Razprava bo najprej potekala v spodnjem domu francoskega parlamenta, narodni skupščini, osnutek zakona pa bo nato septembra prišel še v senat. Če bo zakon sprejet, bo na javnih mestih prepovedano nošenje muslimanskih oblek, ki zakrivajo obraz. Predvidena kazen naj bi bila plačilo 150 evrov kazni ali obiskovanje predavanj o državljanski vzgoji, v nekaterih primerih pa oboje. Osnutek predvideva kazen tudi za može ali očete, ki ženskim družinskim članicam vsiljujejo nošenje burk ali nikab. Zanje je zagrožena enoletna zaporna kazen in plačilo kar 30.000 evrov. Če pa je njihova žrtev mladoletna, se obe kazni podvojita.

Organizacija Amnesty International je poslance pozvala, naj predlog zavrnejo, francoska skupina proti rasizmu MRAP pa je opozorila, da bi bila prepoved lahko "nekoristna in nevarna". Francija je sicer že leta 2004 prepovedala muslimanske naglavne rute in druge vidne verske simbole v šolah.

Fillon: "Ugrabiteljice islama"
Za dodatno razburjenje je prejšnji teden poskrbel premier Francois Fillon, ki je ob odprtju nove mošeje v predmestju Pariza izjavil, da so muslimanke, ki si zakrivajo obraz, "ugrabiteljice islama", saj tej religiji nadevajo "temno sektaško podobo".

Francija pa ni edina evropska država, v kateri se krešejo mnenja o prepovedi burk in nikab. V Belgiji je tako spodnji dom parlamenta že sprejel prepoved pokrivanja obraza, odločitev pa mora potrditi še zgornji dom, v Španiji pa je s tesno večino takšno prepoved že sprejel tamkajšnji senat.