Pretekla noč v Franciji je bila mirnejša kot prejšnje noči. Foto: Reuters
Pretekla noč v Franciji je bila mirnejša kot prejšnje noči. Foto: Reuters
Policist v neki četrti Toulousa.
Odslej bo po mestih, kjer vladajo nočni nemiri veljala policijska ura. Foto: EPA

Vse to nasilje je brezsmiselno, saj ne bo obudilo mojih prijateljev.

Prijatelj mladeničev, katerih smrt je postala povod za nasilje.
Francoski mehanik si ogleduje ostanke zažganega avtomobila.
O požigih vozil poročajo tudi iz Belgije. Foto: Reuters
Udeleženec mirnega shoda v spomin na prvo smrtno žrtev nemirov.
Skupaj zavrnimo nasilje je slogan nasprotnikov nemirov. Foto: Reuters

V jugozahodnem francoskem mestu Toulouse so mladi demonstranti zažgali najmanj deset avtomobilov, in policijo obmetavali z molotovkami in drugimi predmeti.

Sicer pa je vlada, ki jo je podprl tudi predsednik Jacques Chirac, uvedla ukrepe, ki dovoljujejo uvedbo policijske ure povsod, kjer bodo aktivni nemiri. Premier Dominique de Villepin je dejal, da kršitelje policijske ure čaka do dva in pol meseca zapora. Chirac pa je dodal, da je uvedba policijske ure nujno potrebna za ponovno vzpostavitev reda in miru. Dodal je, da želijo s tem le zaščititi državljane. Tako je bila policijska ura že uvedena Aminesu, na severu države.

De Villepin je v prid zapostavljenim predmestjem je napovedal vrsto gospodarskih reform. Predvsem naj bi se vlada lotila pospešitve zaposlovanja na teh področjih, povečali pa naj bi tudi število zaposlenih v šolstvu.

Tudi preteklo noč se je v Franciji nadaljeval pohod protestnikov, ki so zažigali avtomobile, šole in druge javne ustanove ter se spopadali s policijo. Kljub temu protesti niso bili tako siloviti kot prejšnje dni.

V Parizu je noč minila mirneje od pričakovanj. V Toulousu na jugu države so protestniki zažgali avtobus in 21 avtomobilov, v Lillu na severu so neznanci podtaknili ogenj v dveh avtomobilih in požgali vrtec, o zažganih vozilih pa poročajo tudi iz Grenobla in Lyona.

Severno od prestolnice v Nord-Pas-de-Calaisu je bil v 12. zaporedni noči nasilja ogenj podtaknjen v dveh šolah, avtomobile pa so zažigali tudi v Strasbourgu, kjer je bila napadena neka nemška televizijska ekipa. V Clichyju sta bila tarči napada dva italijanska novinarja. Znova so bile napadene javne ustanove, med njimi neka bolnišnica in zavodi za zaposlovanje.

Skupno je bilo zažganih 1.173 vozil, poškodovani pa so bili štirje policisti. 330 protestnikov so priprli. V najhujšem valu nasilja v noči na ponedeljek je bilo zažganih 1.408 vozil, ranjenih pa 36 policistov, od tega dva huje.

Policija je prvič posredovala tudi proti pozivom k nasilju na svetovnem spletu in v Parizu in Marseillu priprla več agitatorjev.

O razmerah v parlamentu
Oblasti so sporočile, da se bo sedanjim policistom pridružilo 1.500 novih pripadnikov varnostnih sil. Umiritev razmer je tudi na dnevnem redu zasedanja francoskega parlamenta. Francoski zakon o izrednih ukrepih sicer predvideva možnost uvedbe policijske ure in izrednih razmer, omejitev potovanj in odpravo državljanskih svoboščin za 12 dni.

O zažiganju vozil poročajo tudi iz Bruslja v Belgiji. Policija meni, da gre za posnemanje francoskih protestnikov.

Poziv udeleženca nesrečnega pripetljaja
Spominu na pretepenega 61-letnega moškega v pariškem predmestju Stairs, ki je za posledicami poškodb umrl v bolnišnici, se je na kraju zločina v ponedeljek poklonilo več sto ljudi.

Nemiri so izbruhnili v mestnih naseljih, kjer večinoma prebivajo afriški in arabski priseljenci. Povod za socialne nemire je bila nesrečna smrt dveh mladeničev 27. oktobra, ki sta bežala pred policijo, pri tem pa ju je v električni postaji, kamor sta se skrila, ubil električni tok.

Mladenič, ki je bil poleg njiju in je zaradi toka dobil hude opekline, je v izjavi protestnike pozval k ustavitvi nasilja. "Vse to nasilje je brezsmiselno, saj ne bo obudilo mojih prijateljev. Zato je bolje, da se neha," je v izjavi dejal 17-letnik.

Erdogan poziva turške izseljence
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je zaradi nemirov pozval Turke po Evropi, naj ostanejo mirni. "Požiganje in uničevanje ne smeta biti sredstvi boja za pravice," je dejal. Po Evropi živi 4,5 milijona Turkov, od tega večina v Nemčiji.

Vse to nasilje je brezsmiselno, saj ne bo obudilo mojih prijateljev.

Prijatelj mladeničev, katerih smrt je postala povod za nasilje.