Francoski zunanji minister je prvi francoski politik, ki se je podal na obisk Iraka, odkar je padel režim Sadama Huseina. Foto: EPA
Francoski zunanji minister je prvi francoski politik, ki se je podal na obisk Iraka, odkar je padel režim Sadama Huseina. Foto: EPA
George Bush in Nicolas Sarkozy
Bush in Sarkozy sta na Bushevem posestvu stopila na pot tesnejšega sodelovanja in prijateljstva. Foto: EPA

Francosko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost napisalo, da je namen Kouchnerjevega obiska v Iraku izraz sočutja z iraškim ljudstvom. Srečal naj bi se z vsemi najvišjimi predstavniki iraških oblasti in se posvetoval s predstavniki vseh skupin v Iraku. Predstavnik francoskega zunanjega ministrstva je povedal, da naj bi šlo za obisk, kjer bo Kouchner predvsem poslušal, kaj mu imajo povedati Iračani.

Kouchnerjev obisk je prvi obisk visokega predstavnika Francije v Iraku, odkar so ZDA leta 2003 začele invazijo na državo in zrušile režim takratnega predsednika Sadama Huseina. Takrat je namreč Francija pod vodstvom predsednika Jacquesa Chiraca vodila mednarodno opozicijo Bushevi invaziji Iraka.

Sarkozy za boljše odnose z ZDA
Nov francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je oblast prevzel maja letos, je predsedniku ZDA Georgeu Bushu na neformalnih pogovorih, ki sta jih imela pred kratkim na Bushevem družinskem posestvu, zagotovil, da se lahko zanese na francosko prijateljstvo. Predsednika sta se zavezala tudi, da bosta skušala obnoviti odnose, ki jih je ohladilo nesoglasje glede iraške vojne.

Kouchner je v Franciji dobro znan po svoji humanitarni dejavnosti, saj je soustanovitelj človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja (Medecins sans frontieres), ki je za svoja prizadevanja dobila tudi Nobelovo nagrado za mir. Je pa tudi eden redkih francoskih politikov, ki je leta 2003 podprl ameriško invazijo na Irak - takrat je dejal, da je sicer proti vojni, a da ne podpira režima Sadama Huseina.

Francija vse bolj dejavna na mednarodni sceni
Visoki obisk Iraka naj bi bil tudi prvi v okviru francoske iniciative, da se začne dejavneje vključevati v reševanje svetovnih konfliktov in v pomoč svetovnim kriznim žariščem. Tako naj bi francoski politiki obiskali še Darfur, Libanon in Kosovo. Kouchnerjev obisk pa sovpada tudi s četrto obletnico napada na sedež ZN-a v Bagdadu, kjer je umrl odposlanec organizacije Sergio Vieira de Mello, ki je bil tudi osebni prijatelj francoskega zunanjega ministra.