Del vladajoče levice fiskalnemu paktu nasprotuje. Foto: EPA
Del vladajoče levice fiskalnemu paktu nasprotuje. Foto: EPA

Ayrault je poslance, predvsem kritike evropskih politik iz vrst socialistov, prepričeval, da pakt ne diktira višine javnih izdatkov in da ne določa, kakšni naj bodo ukrepi za uravnoteženje proračuna.

V zadnjih dneh so se nekateri poslanci socialistov in drugih levih strank uprli ratifikaciji fiskalnega pakta. Kritiki namreč menijo, da naj bi pakt vodil v dalj časa trajajočo gospodarsko recesijo.

Pri parlamentarnem glasovanju, ki je napovedano za prihodnji teden, bodo vladajoči socialisti pri sprejetju pakta v veliki meri odvisni od glasov največje opozicijske stranke Zveza za ljudsko gibanje (UMP). Nekdanji vodja te stranke in nekdanji predsednik države Nicolas Sarkozy se je v času svojega vladanja pogajal o evropskem fiskalnem paktu.

Fiskalni pakt za bolj socialno Evropo?
Po mnenju Ayraulta bi francoska zavrnitev pakta vodila v politično krizo in propad denarne unije. "Brez Evrope bi bili izolirani in šibki," je opozoril Ayrault, pri čemer je izpostavil tesne odnose z Nemčijo. Francoski premier je dodal, da se bo predsednik države Francois Hollande še naprej zavzemal za bolj socialno Evropo s poudarkom na pospeševanju gospodarske rasti.

Ukrepi, s katerimi bi dosegli te deklarativne cilje, so po njegovem mnenju poglabljanje gospodarske in monetarne unije. Vlada želi fiskalni pakt ratificirati do konca meseca. Če bo parlament fiskalni pakt izglasoval, mora v njegovo ratifikacijo privoliti še senat.