Sarkozy je s svojo zadnjo potezo dodobra razjezil Francoze. Foto: EPA
Sarkozy je s svojo zadnjo potezo dodobra razjezil Francoze. Foto: EPA

Po podatkih notranjega ministrstva je na demonstracijah v različnih mestih do poldneva sodelovalo okoli 140.000 ljudi, kar je precej manj kot na zadnjih konec oktobra, ko jih je bilo 200.000.

Demonstracije so bile dopoldne v 132 mestih po vsej Franciji, medtem ko so bile v Parizu popoldne. Tudi tam pa je sodelovalo manj ljudi kot na zadnjih 28. oktobra. Po oceni policije se jih je udeležilo 28.000.

"Današnji protesti so nov vrhunec, sledili pa jim bodo še drugi," je dejal eden izmed sindikalnih vodij Bernard Thibault. Priznal je, da je tokrat mobilizacija manjša, kot je bila v preteklosti, kljub temu pa je zatrdil, da je sodelovalo več kot milijon ljudi. Sindikati so odločeni "iti do konca", čeprav je parlament reformo že potrdil in naj bi jo predsednik države Nicolas Sarkozy po pregledu skladnosti z ustavo sredi meseca podpisal v zakon. Pokojninska reforma upokojitveno starost z zdajšnjih 60 zvišuje na 62 let, kar je za sindikate nesprejemljivo.

Med sindikati naj bi se sicer povečevale razlike glede tega, kakšno strategijo ubrati. O tem naj bi govorili na srečanju v ponedeljek, medtem ko so nove demonstracije napovedane za 22. oziroma 26. november. Današnji protesti proti pokojninski reformi so že osmi po vrsti, Francijo pa so oktobra prizadele tudi splošna stavka in blokade rafinerij ter skladišč z gorivom.