Fritzlu grozi dosmrtna zaporna kazen. Foto: EPA
Fritzlu grozi dosmrtna zaporna kazen. Foto: EPA
Skrivne prostore v kleti je Fritzl zvočno izoliral in namestil betonska vrata. Foto: EPA
Rudolf Mayer
Fritzla brani znani dunajski odvetnik Rudolf Mayer. Foto: EPA
St. Pölten
Za varnost naj bi skrbelo 30 policistov, po potrebi pa bodo njihovo število okrepili. Foto: EPA
St. Pölten
Zanimanje za sojenje je ogromno. Foto: EPA
Začetek sojenja Fritzlu

Prvi dan "sojenja stoletja" kot so ga poimenovali nekateri v Avstriji, je sodišče poslušalo dele 11-urnega posnetka pričevanja Elizabeth Fritzl, ki jo je oče, 73-letni inženir, več kot 24 let v skrivnih prostorih v kleti svoje hiše v mestecu Amstetten v bližini Dunaja zadrževal in posiljeval. V tem času je Elizabeth očetu rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu, oče pa njegovo trupelce zažgal v pečici. Tožilstvo Fritzla obtožuje umora, zasužnjevanja, posilstva, incesta in protipravnega ujetništva.

Fritzl je priznal krivdo za nezakonito zadrževanje v ujetništvu, za posilstvo in za incest, medtem ko se je izrekel za nedolžnega glede obtožbe za umor in zasužnjevanje. Prav tako je zanikal, da je ujetnikom grozil z usmrtitvijo s plinom, če bi hoteli pobegniti.

Fritzl: V očeh matere sem bil Satan
"Imel sem težko otroštvo. Mati me ni želela. Tako se je tudi obnašala. Tepla me je," je svoje početje skušal pojasniti in upravičiti. S tresočim glasom je dodal, da je materi kot 12-letnik dal jasno vedeti, da ne bo več prenašal njenih udarcev. "Od tistega trenutka naprej sem v njenih očeh postal sam Satan". Prek svojega odvetnika je nato priznal, da je imel o materi spolne fantazije.

Obtožnica Fritzla bremeni umora novorojenega otroka, ker mu je odrekel nujno zdravniško pomoč, čeprav je vedel, da s tem ogroža njegovo življenje. Že dan po aretaciji je priznal, da je dojenčka zažgal, vendar pa je zanikal obtožbo za umor. V primeru obsodbe po tej točki obtožnice mu grozi dosmrtni zapor.

Izredno zanimanje medijev za sojenje
Sojenje, za katerega vlada izredno zanimanje tako doma v Avstriji kot po vsem svetu in so ga nekateri poimenovali kot sojenje stoletja, poteka v St. Pöltnu in naj bi trajalo le pet dni, večinoma pa bo potekalo za zaprtimi vrati.

V sodni dvorani se bo pojavil le obtoženec,11-urno pričanje pred tremi sodniki in osmimi porotniki pa bo potekalo stran od medijev.

"Človek, ne pošast"
V uvodnem delu je tožilka Christiane Burkheiser povedala, da Fritzl v prvih letih ujetništva ni hotel govoriti s hčerko, ki jo je nekoč kaznoval tako, da je prekinil dostop elektrike v skrivne prostore.

Hčer je nekajkrat posilil tudi pred otroci. Fritzlov odvetnik je dejal, da je njegova stranka "človek, ne pa pošast", poroto pa je pozval k objektivnosti pri razsodbi.

Na sodišče je Fritzl prišel v spremstvu šestih policistov, obraz pa si je pred fotografi ves čas zakrival z mapo, ki jo je odložil šele, ko so kamere zapustile sodno dvorano. Ob prihodu je bil tiho in ni odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Huda bolezen rešila družino iz kleti
Fritzla so prijeli konec aprila lani, ko je najstarejša hči oz. vnukinja, 19-letna Kerstin, ki je poleg 18-letnega Stefana in 5-letnega Felixa v kleti živela z materjo, hudo zbolela. Oče oz. dedek jo je odpeljal v bolnišnico, kjer je dejal, da jo je našel nezavestno pred vrati doma.

Zdravniki so želeli odkriti čim več o njeni zdravstveni preteklosti, zato so poskušali najti njeno mater, ki so jo pogrešali vse od 28. avgusta 1984. Josef se je odločil izpustiti Elisabeth in oba fanta, ki sta takrat prvič videla dnevno svetlobo, ženi Rosemarie, ki naj ne bi vedela za moževa grozodejstva, pa je dejal, da se je Elisabeth po 24 letih odločila vrniti domov.

1984 - Josef Fritzl svojo 18-letno hčer Elisabeth zvabi v klet svoje hiše, jo omami in vklene.

1993-2003 - Elisaneth rodi sedem otrok in leta 1996 eden izmed njih umre kmalu po porodu. Fritzl trupelce zažge v pečici.

1993 - Fritzl na pragu svoje hiše pusti otroka in Elisabeth prisili, da napiše pismo, v katerem pove, da za otroka ne more več skrbeti. Še dva otroka Fritzl spusti na podoben način, ženi Rosemarie pa zatrdi, da se je Elisabeth pridružila sekti.

1994 - V telefonskem klicu ženi se Fritzl pretvarja, da je Elisabeth, in pove, naj je ne iščejo. Rosemarie o klicu obvesti policijo, vendar ta zadeve ne preiskuje naprej.

April 2008 - Policija odkrije skrivne prostore, potem ko najstarejša od ujetih otrok Kerstin hudo zboli in jo Fritzl odpelje v bolnišnico. Fritzla aretirajo in sledi priznanje ujetništva ter incesta, kar potrdijo tudi testi DNK-ja.

Junij 2008 - Kesrtin zbudijo iz umetne kome, tako da se lahko pridruži materi Elisabeth in preostalim otrokom. Oblasti vse skupaj preselijo na skrivno lokacijo in jim dajo novo identiteto.

Oktober 2008 - Na psihitaričnem pregledu potrdijo, da se je Fritzl zavedal svojih dejanj in je sposoben sojenja kljub osebnostnim motnjam.

November 2008 - Tožilstvo Fritzla obtoži za umor, posilstvo, suženjstvo, incest, nasilje in protipraven odvzem svobode.

Marec 2009 - Začetek sojenja na sodišču v St. Pöltnu

Sojenje "pošasti iz Amstettna", kot so Fritzla poimenovali mediji, je vzbudilo izredno medijsko zanimanje in tiskovni predstavnik sodišča je povedal, da se je za spremljanje uvodnega dela sojenja prijavilo več sto domačih in tujih medijev, vendar si je zaradi pomanjkanja prostora akreditacijo zagotovilo le 98.

Nad sodiščem so celo zaprli zračni prostor in s tem novinarskim ekipam preprečili, da bi prizorišče snemale s pomočjo helikopterjev.

G. V.

Začetek sojenja Fritzlu