Fritzl je svoje zločine priznal, a ni pokazal obžalovanja. Foto: Reuters
Fritzl je svoje zločine priznal, a ni pokazal obžalovanja. Foto: Reuters
Hiša groze, kjer je 'avstrijska pošast' zadrževala svojo hčer. Foto: EPA

Avstrijec je bil žrtev zlorab svoje matere, ki ga je kot otroka poniževala, je v danes objavljenem poročilu zapisal psihiater Adelheid Kastner. Ta je pretekli teden poročilo tudi predal tožilstvu.

Zloraba, ki jo je doživljal Fritzl, delno pojasnjuje motiv njegovih dejanj, piše v poročilu, ki ga je objavil časnik Österreich. "Njegova zgodba opisuje nepredvidljivo družinsko vzdušje s ponižujočimi in neizzvanimi napadi njegove matere," je ocenil psihiater. Dodal je še, da je bil zaradi otroštva dovzeten za čustveno prizadetost, ki je pri njem ustvarila potrebo po "posedovanju celotnega človeškega bitja".

"Sem se še dolgo zadrževal"
Fitzl, ki je priznal, da je 24 let zadrževal in spolno zlorabljal svojo danes 42-letno hčer Elisabeth, je medtem dejal, da je bil "rojen za posiljevanje in se je relativno dolgo zadrževal": "Svoji hčerki bi lahko počel precej hujše stvari v teh 24 letih, ko sem jo imel v kleti, a te nagone sem raje usmeril v delo in jih tako nadziral. Morda pa je v meni tudi dober del, ki mi je pomagal zadrževati te nagone."

V teh letih se je v skrivališču rodilo sedem otrok, eden med njimi pa je umrl po porodu in naj bi ga Fritzl zažgal v peči na drva. Trije otroci so živeli s Fritzlom in njegovo ženo, preostali trije pa so bili skupaj z mamo ves čas zaprti.

Fritzlu v primeru obsodbe grozi do 15 let zapora. Če ga zaradi smrti novorojenčka spoznajo tudi za krivega uboja, bo mogoče moral v zaporu preživeti vse življenje.

K. S.