Zunanja ministra Mevlüt Cavusoglu in Sigmar Gabriel sta razpravljala o napetih odnosih med Turčijo in Nemčijo, ki so se poslabšali po lanskem poskusu državnega udara v Turčiji, v zadnjih dneh pa so se še dodatno zaostrili. Foto: Reuters
Zunanja ministra Mevlüt Cavusoglu in Sigmar Gabriel sta razpravljala o napetih odnosih med Turčijo in Nemčijo, ki so se poslabšali po lanskem poskusu državnega udara v Turčiji, v zadnjih dneh pa so se še dodatno zaostrili. Foto: Reuters
Mevlüt Cavusoglu
Mevlüt Cavusoglu je po srečanju obiskal mednarodni turistični sejem v Berlinu. Napovedal je, da se bosta z Gabrielom kmalu znova srečala v Turčiji. Foto: Reuters
Ministra Nemčije in Turčije za dialog

Odnose je skrhala vrsta sporov v zadnjem času. Po Gabrielovih besedah kljub različnim stališčem Ankare in Berlina ni alternative dialogu, saj je to edini način, da se državi postopoma vrneta k normalnim in prijateljskim odnosom.

Ob tem je Ankaro posvaril, da je primerjava z nacisti skrajna meja, čez katero ne bi smeli iti. "Nobena stran ne bi smela čez nekatere meje, in primerjava današnje Nemčije z nacističnimi časi je ena od njih," je bil kritičen do nedavnih izjav turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je odločitev Nemčije za prepoved zborovanj in govorov turških politikov primerjal z nacističnimi dejanji.

Podrobnosti glede odpovedi zborovanj ni razkril
Ministra sta po navedbah Gabriela med drugim govorila o nedavnih odpovedanih zborovanjih turške skupnosti v Nemčiji, a podrobnosti ni navedel. Turška vlada je okrepila svojo politično kampanjo za podporo referenduma o spremembi ustave, s katero nameravajo v državi uvesti predsedniški sistem.

Med drugim so se lotili organizacije zborovanj po evropskih mestih, kjer živijo Turki. Številni so tudi v Nemčiji, a so morali v zadnjem tednu kar nekaj dogodkov, na katerih bi nastopili turški ministri, odpovedati, kar so v Ankari razumeli kot napad.

Prijateljstvo med državama ogroženo
Cavusoglu je presodil, da je prijateljstvo med državama ogroženo: "Nemčijo prosimo, da se odloči, ali bo Turčijo imela za prijateljico ali za sovražnico." Dodal je, da Turčija nima razloga, da bi v Nemčiji videla sovražnico. V nemško-turških sporih pa je pozval k medsebojnemu spoštovanju.

Omenil je tudi zborovanja v podporo referendumu o spremembi turške ustave po nemških mestih. Bil je kritičen do tega, ker Nemčija omejuje le dejavnosti zagovornikov predsedniškega sistema, ne pa tudi nasprotnikov. Po njegovih besedah v Nemčiji številni politiki in mediji izražajo protiturška in islamofobna stališča, kar po njegovih besedah ni sprejemljivo. Dodal je, da ga sedanji vzpon antisemitizma in populizma v Evropi spominja na čas pred drugo svetovno vojno.

Sporna aretacija novinarja Die Welta
Odnosi med državama so napeti tudi zato, ker so v Turčiji prejšnji teden priprli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela, ki so ga obtožili širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu. Nemški zunanji minister je povedal, da je bila to ena od tem današnjih pogovorov, pripor za novinarja pa označil kot "napačen in neprimeren".

Ministra Nemčije in Turčije za dialog