Gadafi, afriški in arabski voditelj z najdaljšim stažem, je znan po tem, da tudi v tujini živi in prenočuje v šotoru. Foto: EPA
Gadafi, afriški in arabski voditelj z najdaljšim stažem, je znan po tem, da tudi v tujini živi in prenočuje v šotoru. Foto: EPA

Za takšno potezo se je zavzel že julija na zasedanju vrha skupine G8 v Italiji, ko je izjavil: "Švica je svetovna mafijska združba, ne pa država. Sestavljena je iz italijanske skupnosti, ki bi morala biti vrnjena Italiji, nemške skupnosti, ki bi morala soditi pod Nemčijo, in francoske, ki naj bo vrnjena matični domovini."

Ta kontroverzni predlog naj bi Gadafi znova predlagal na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, ki se začne 15. septembra. Enoletno predsedovanje skupščini bo takrat prevzela prav Libija, zato želi Gadafi izkoristiti to predsedovanje za očrnitev Švice, ki bi morala biti po njegovem mnenju razdeljena med Italijo, Francijo in Nemčijo.

Švicarsko zunanje ministrstvo je Gadafijev načrt opisalo kot kampanjo enega človeka proti švicarskim interesom, podpredsednica zunanjepolitičnega odbora švicarskega parlamenta Christa Markwalder pa je izjavila: "Skrbi me, da se bo Libija med predsedovanjem usmerila v oškodovanje ugleda Švice."

Nerešene zadeve med državama
Odnosi med Švico in Libijo so se zaostrili lani, ko so v Ženevi policisti aretirali 33-letnega Gadafijevega sina Hanibala in njegovo nosečo ženo, ker sta grdo ravnala s hotelskim osebjem. Libija pa zahteva 100.000 dolarjev varščine za izpustitev dveh švicarskih poslovnežev, ki ju v Libiji zadržujejo že več kot leto dni, ker naj bi kršila vizumska določila.