Ganuši obljublja volitve v pol leta. Foto: Reuters
Ganuši obljublja volitve v pol leta. Foto: Reuters

Ganuči je zamenjave opravil, ker protesti, ki so odnesli predsednika Zineja El Abidineja Ben Alija, ne pojenjajo. Protestniki namreč zahtevajo, da v novi vladi ni oseb iz nekdanjega režima. Med (nekdanjimi) zavezniki Ben Alija je tudi Ganuši, ki pa ostaja na položaju.

Po večdnevnih napetih pogajanjih je Ganuši zamenjal 12 ministrov iz nekdanje Ben Alijeve vlade, med drugim tri ključne - za zunanje zadeve, obrambo in notranje zadeve. "To je začasna vlada z jasnim namenom - da zagotovi prehod v demokracijo. Naša naloga je pripraviti volitve," je dejal premier.

Pozitiven odziv na zamenjave
Novi zunanji minister – dosedanji Kamel Morjane je odstopil sam - je postal Ahmed Ounais, karierni diplomat, ki se je šolal v Parizu, v preteklosti pa je bil tudi veleposlanik v Moskvi in New Delhiju. Nekdanji generalni tožilec Farat Rajhi je novi notranji minister, profesor medicine Abdelkarim Zeibidi pa je prevzel vodenje obrambnega ministrstva.

Protestniki so zamenjave v kabinetu pozitivno sprejeli, nekateri pa še vedno k odstopu pozivajo tudi Ganušija. Največji tunizijski sindikat, ki je igral ključno vlogo v protestih proti Ben Aliju, je pred zamenjavami v vladi sporočil, da ne namerava sodelovati v začasni vladi, soglaša pa, da Ganuši ostane na premierskem mestu.