V Tuniziji je še vedno napeto. Foto: EPA
V Tuniziji je še vedno napeto. Foto: EPA

Številka pobeglih zapornikov, ki jo je sporočil pravosodni minister Lazar Karui Čebi, je precej višja, kot se je sprva domnevalo.

Minister je povedal, da je bilo po ljudski vstaji, ki je odnesla dolgoletnega predsednika, izpuščenih 2.460 zapornikov, vendar ni pojasnil, koliko od njih je bilo političnih zapornikov. Pobegle zapornike je pozval, naj se vrnejo za zapahe, kar jih je do zdaj storilo več kot 1.500.

Na lov za Ben Alijem
Čebi je na novinarski konferenci pojasnil, da so izdali mednarodni zaporni nalog za Ben Alija, ki je po strmoglavljenju pobegnil v Savdsko Arabijo.

Poleg strmoglavljenega predsednika so zaporni nalog izdali tudi za njegovo soprogo Leilo Trabelsi, ki je bila med Tunizijci močno osovražena. Za Trabelsijovo ni znano, kam se je zatekla.

Nekdanji predsedniški par obtožujejo "nezakonite pridobitve premičnih in nepremičnih dobrin" ter zaradi "nedovoljenega nakazovanja deviz v tujino".

Kljub strmoglavljenju predsednika in oblikovanju prehodne vlade, ki naj bi bila na oblasti do sklica prvih svobodnih predsedniških in parlamentarnih volitev, se v tej severnoafriški državi nadaljujejo protesti. Tako so policisti s solzivcem pregnali množico protestnikov, ki so poskušali predreti policijsko zaporo pred trgom, kjer stojijo premierjevi uradi.

Protestniki prehodni vladi očitajo, da je v njej preveč starih obrazov iz režima Ben Alija, med katerimi je tudi premier Mohamed Ganuši. Zaradi pritiskov je sicer za danes napovedano preoblikovanje vlade.