Ggabgo se za zdaj še ne zmeni za pozive mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Ggabgo se za zdaj še ne zmeni za pozive mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Slonokoščena obala
Ouattaro podpirajo predvsen v severnem delu države. Foto: EPA

Zahodnoafriška država se je po predsedniških volitvah konec novembra znova znašla v napetostih, potem ko trenutni predsednik Gbagbo ni hotel priznati zmage svojega tekmeca Ouattare. Uporniki, lojalni Ouattari, so se v četrtek obstreljevali s pripadniki vojske, ki je zvesta Gbagboju.

Napetosti so obudile bojazen, da se bo nekoč stabilna in razvita afriška država znova znašla v vrtincu nasilja, v katerega je padla v državljanski vojni med letoma 2002 in 2003, ko se je država razdelila ne severni del, pod nadzorom upornikov, in južni del, ki so ga nadzorovale sile pod vodstvom Gbagboja.

Evropski svet je vse politične in vojaške voditelje v državi pozval, naj preidejo pod nadzor demokratično izvoljenega predsednika Ouattare. Vojska je uradno na strani Gbagboja, a naj bi bila v resnici razdeljena. Najbolj so Gbagboju zvesti pripadniki njegove predsedniške straže.

Še bolj odločen je bil francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je Gbagboju dal čas do konca tedna, da odstopi s položaja, in mu v nasprotnem primeru zagrozil s sankcijami. "Usoda Laurenta Gbagboja in njegove žene leži v njunih rokah," je bila jasen Sarkozy.

Tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je Gbagboja pozval k odhodu z oblasti in predaji položaja opozicijskemu voditelju Ouattari. "Zmagovalec je bil jasen. Ni druge možnosti. Prizadevanjem Laurenta Gbagboja, da se obdrži na oblasti in se roga volji ljudstva, ne moremo popustiti," je dejal Ban.

Afriška ponudba za "mehki pristanek"
Afriške države so Gbagboju obljubile, da mu bodo omogočile izhod v izgnanstvo. "Vsaj ena afriška država mu ponuja "mehak pristanek", a se bo moral sam odločiti za to," je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, pristojen za Zahodno Afriko, William Fitzgerald.

Fitzgerald je dodal, da so ZDA v nekaj dneh pripravljene sprejeti sankcije proti Gbagboju, ožjemu krogu njegovih sodelavcev in njihovim družinam, če se politična kriza ne bo razpletla.

Slonokoščena obala je največja svetovna pridelovalka kakava in tamkajšnji trgovci se že pritožujejo, da je zaradi napetosti posel skoraj povsem zastal. Zaradi bojazni pred prekinitvijo dobave so cene na svetovnih trgih cene poskočile na najvišjo raven v zadnjih štirih mesecih.