General Nebojša Pavković je bil včasih poveljnik generalštaba jugoslovanske vojske. Foto: epa
General Nebojša Pavković je bil včasih poveljnik generalštaba jugoslovanske vojske. Foto: epa
Nebojša Pavković je najprej trdil, da se raje ubije kot pa preda haaškemu sodišču. Foto: epa
Nebojša Pavković se je kar nekaj časa izmikal predaji haaškemu sodišču. Foto: epa

Srbska vlada je sporočila, da bo Pavković, ki je obtožen načrtovanja in odrejanja pobojev albanskih civilistov na Kosovu leta 1999, v Haag odpotoval v ponedeljek.

Obtožnico za Pavkovića in še za tri generale je haaško sodišče izdalo leta 2003. Februarja se je že predal vojaški general Vladimir Lazarević, aprila pa še policijski general Sreten Lukić. Pred obtožnico pa je leta 2001 v Rusijo zbežal policijski general Vlastimir Djordjević.

Domoljubno dejanje
V izjavi za javnost srbske vlade so generala pohvalili za njegovo visoko moralno, odgovorno in domoljubno dejanje. Pavković je dejal, da je vse svoje življenje posvetil vojski in se za obrambo domovine boril ponosno in častno, za predajo pa se je odločil, ker noče biti edina ovira za boljšo prihodnost države, so še zapisali v izjavi.

Predaje se vrstijo
Pavković je letos že 12 Srb ali bosanski Srb, ki se je prostovoljno predal oblastem v Beogradu in pristal na odhod v Haag. Predaje haaških osumljencev so se začele po številnih pritiskih mednarodne skupnosti na Beograd, kateremu so grozili tudi z ukinitvijo pomoči.

Pavković pogoj za pogovore
Evropska komisija je 12. aprila predlagala pogovore s Srbijo, ki naj bi bili predhodnica začetka pogajanj o morebitnem vstopu v Evropsko unijo.

Številni evropski diplomati in zunanji ministri so pogovore z Beogradom pogojevali s predajo Pavkovića, ki je eden glavnih haaških osumljencev.