Mirzad in Unevera Audbegović (desno), ki sta novinarsko ekipo RTV Slovenija pripeljala v Dolnjo Jablanico. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Mirzad in Unevera Audbegović (desno), ki sta novinarsko ekipo RTV Slovenija pripeljala v Dolnjo Jablanico. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Na to območje, kjer je od sobote vstop novinarjem prepovedan, sta ga s snemalko Janjo Lakner Anžin odpeljala Unevera in Mirzad Audbegović, ki sta želela, da svet vidi katastrofo, ki jih je doletela in po kateri več dni niso dobili nikakršne pomoči.

Novinarja sta pripeljala v kaos, blato, skale in vse, kar je odplaknilo iz hiš.

Njuna soseda, ki ni želela pred kamero, je najprej pokazala, kje so našli še živega človeka, dedka 8-letnega Edija, ki je tisto noč izgubil vso družino. Zariplega in z modricami, z usti, polnimi peska in zemlje, so ga za las rešili iz blatne vode. "Najbolj pretresena sem zaradi svojih otrok, ki so morali gledati, kako človek umira," se spominja soseda. "Nihče ni mogel priti pomagat, saj nismo mogli iz hiš," je še dodala.

Unevera in Mirzad sta se rešila na podstrešju, avtomobil, ki je bil takrat pred vhodom, je pomagal, da ni odneslo celotne hiše. Mirzad se spomni, da je pred plazom pred hišo zapeljal kombi, vendar ga od takrat še niso našli.

Domačini so prepričani, da je pod nanosi, morda tudi tam, kjer se je prebijala ekipa novinarjev, še več trupel, tudi tujcev, ki so bili takrat slučajno na cesti proti Mostarju.

Pomoč še ni prišla

Do njih ni prišla nobena pomoč, je poročal Boštjan Anžin, rokavice in škornje so morali kupiti, v službah vzeti dopuste, prebivalci pa so jima dejali, da si politiki, ki so prihajali v zgornji del vasi, niso umazali niti čevljev.

Unevera je že bila begunka, vendar so vedno zavračali njene prošnje za pomoč. Ne verjame, da bo pomoč, ki jo zbirajo, prišla do njih.

Navrtane luknje v skalah iz kamnoloma. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Navrtane luknje v skalah iz kamnoloma. Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Štiri dni sva bila v hiši in čistila, pa naju nihče ni prišel pogledat, nihče nama ni prinesel vode in hrane," je dejala in dodala, da ju je obiskal le bližnji sosed, ki je prišel vprašat, ali sta živa. "Takrat sva izvedela, da sosedov ni več," se spominja.

"Precej sramotno in žalostno je, da je bila vlada na to popolnoma nepripravljena," je dejal Mirzad.

Mirzad Audbegović, ki je odločen obnoviti hišo svojih prednikov, nato pokaže skale in opozori na luknje v njih. Te izvrtajo v kamnolomu, ko razstreljujejo kamen, pravi. Ne dvomi, da je vse to prišlo iz kamnoloma.

Njegov dedek je še pred odprtjem kamnoloma svaril, pravi Mirzad, da "bomo imeli velike težave ob močnem deževju". 20 let pozneje se je njegova napoved uresničila.

Dopisnik Boštjan Anžin v Jablanici