Zapornikom naj bi kratili osnovne človekove pravice. Foto: EPA
Zapornikom naj bi kratili osnovne človekove pravice. Foto: EPA
Simbol svobode in demokracije?
Guantanamo ne leži na ameriškem ozemlju, ampak na Kubi. Foto: EPA

Gre za osumljence terorističnih dejanj, ki jih ZDA sumijo sodelovanja s teroristično organizacijo Al Kaida in afganistanskimi talibani.

Jetniki želijo opozoriti predvsem na nedorečenost časovnega okvira njihovega priprtja in nečloveške razmere, ki vladajo v zaporu. Mnogi trdijo, da jih mučijo. Med njihovimi zahtevami so poleg poštenega sojenja z uradnimi zagovorniki tudi čistejša voda in hrana, boljše zdravstveno varstvo, več sončne svetlobe, stiki s svojci in spoštovanje verskega prepričanja, ki ga imajo, pri čemer jih še posebej boli slabo ravnanje s Koranom.

Bolnišnično zdravljenje
Ameriška vojska je sporočila, da so zavrnili že devet zaporednih obrokov in grozijo, da se bodo izstradali do smrti. Zato so stavkajočim zagotovili zdravstveno oskrbo, s katero jim preprečujejo dehidracijo in jih hranijo z energetskimi napitki. Poleg gladovne stavke nekateri jetniki zavračajo umivanje, nočejo se obleči in bojkotirajo čas, namenjen za rekreacijo.

Človekoljubne organizacije so že kritizirale ZDA zaradi nedorečenega statusa jetnikov, ki so brez obtožnice tam priprti tudi do tri leta, že od samega odprtja zapora leta 2002.