Glavaš se je s HDZ-jem sprl leta 2005. Foto: Reuters
Glavaš se je s HDZ-jem sprl leta 2005. Foto: Reuters
Branimir Glavaš
Glavaš je imel med vojno na Hrvaškem svojo vojaško enoto imenovano Branimirjeva osješka bojna (BOB). Foto: Reuters
Branimir Glavaš
Za sodelovanje v domovinski vojni je od takratnega predsednika Tudjmana dobil sedem odlikovanj. Foto: Reuters

Analitiki menijo, da Branimir Glavaš zaradi svojih dejanj ne bi nikoli stopil pred sodišče, če se ne bi sprl z HDZ-jem, ki je že od osamosvojitve najvplivnejša stranka v državi. Podobno trdi tudi Glavaš, ki pravi, da je žrtev montiranega sodnega procesa, za katerim stoji sam premier Ivo Sanader, oziroma njegov HDZ. A prav nekdanji hrvaški predsednik Franjo Tudjman, ki je omenjeno stranko vodil do svoje smrti, je Glavaša odlikoval s sedmimi visokimi državnimi odlikovanji.

V BiH-u zaprosil za osebno izkaznico
Takoj zatem, ko je bil v petek v odsotnosti obsojen, je Glavaš pobegnil v Bosno in Hercegovino. Potem ko je lani pridobil državljanstvo BiH-a, je Glavaš v mestu Ljubuški zaprosil za izdajo osebne izkaznice, kar so tamkajšnji organi potrdili v soboto zvečer. Hrvaška policija je namreč sporočila, da bega Glavašu, ki uživa poslansko imuniteto ni smela preprečiti. Pristojna komisija hrvaškega parlamenta pa bo o ukinitvi imunitete razpravljala šele v ponedeljek.

V 15 letih neprekinjenega vladanja Osijeku si je Glavaš po pisanju Jutarnjega lista ustvaril veliko mrežo poslušnih sodelavcev. Ti so bili na visokih položajih tako v politiki, gospodarstvu, medijih, športu kot tudi estradi. Mreža ni oslabela niti po letu 2005, ko je izstopil iz HDZ-ja in ustanovil svojo regionalno slavonsko baranjsko stranko HDSSB, s katero je prevzel oblast v Osijeku in Osiješko-baranjski županiji.

V žepu imel policijo in sodstvo
Preiskovanje zločinov v Osijeku je bilo nepredstavljivo, saj je bil dolgoletni vodja policije prav njegova poročna priča Dubravko Jezerčić, predsednik županijskega sodišča pa njegov tesni strankarski prijatelj Peter Kljajić, z županijskim državnim tožilcem Miroslavom Jukićem pa je redno pil kavo.

Prav tako si je, zavedajoč se njihove moči, uspel podrediti slavonske medije. Popolnoma je nadzoroval slavonsko televizijo, v nekoliko manjši meri pa tudi časopis Glas Slavonije in slavonski radio. Predsednik uprave Glasa Slavonije Ivan Šimić je nekdanji pripadnik Branimirjeve osiješke bojne (BOB), vojaške formacije, ki jo je med vojno vodil Glavaš. Sanja Marketić, ki je Glavaševa tesna sodelavka, pa je glavna urednica časopisa in največja delničarka slavonske televizije.

Zanimale so ga tudi fakultete
Prste je stegoval tudi po osiješki univerzi. Izbral je nekdanjega rektorja Josipa Planinića in tudi zdajšnjo rektorico Gordano Kralik. Prav tako je imel na vseh fakultetah svoje ljudi, ki so še danes člani njegove stranke. V času, ko je v osiješki bolnišnici okreval zaradi gladovne stavke, sta mu znatno pomagala tudi direktor bolnišnice Željko Vranješ, še posebej pa vodja njegovega zdravniškega konzilija Aleksandar Včev.

Z zdravljenjem olajšal pripor
Po gladovni stavki leta 2006, s katero je opozoril, da je žrtev montiranega procesa, so ga zdravili v osiješki bolnišnici. Ker so bile "diagnoze" zelo strah vzbujajoče, je bil na zdravljenju več mesecev, iz bolnišnice pa je bil odpuščen povsem naključno, zaradi pokončne drže ene izmed tamkajšnjih zdravnic. Med zdravljenjem se je, čeprav je bil priprt, povsem nemoteno gibal po bolnišnici in tam organiziral tudi sestanke strankinega vodstva, v bolniški sobi pa je celo posnel reklamni spot za svojo stranko.

Zamenjal več kot 100 gospodarstvenikov
V začetku 90. je na območju Osijeka zamenjal več kot sto direktorjev. Ljudem, ki jim je zaupal, pa je omogočil prevzem zelo pomembnih podjetij. S tem je spletel zelo gosto mrežo poslušnih gospodarstvenikov. Na vodilno mesto Slavonske banke (zdaj Hypo banke) je postavil Ivana Mihaljevića, s čimer je dobil moč pri odločanju, kdo bo in pod kakšnimi pogoji dobival posojila. Dokler je bil v nadzornem svetu omenjene banke, je Glavaš s podpisom Mihaljevića banki za takratnih 260.000 nemških mark prodal svoje stanovanje za katerega je nekaj let predtem državi odštel le 3.700 mark.

Na desni si lahko ogledate videoposnetek, ki ga je Glavaš posnel pred begom v BiH.

Prijatelj s Slabincem in Škorom
Podredil si je tudi Cerkev in estrado. Z veliki donacijami, ki jih je kot župan dodelil slavonskim cerkvam, je užival simpatije škofov, še posebej Marina Srakića, ki ga je obiskal tudi v priporu. Spletel je močno mrežo tudi v športu. Kot predsednik nogometnega kluba Osijek je nadzoroval klub in navijaško skupino Kohorta. Za svojega namestnika v saboru je imenoval estradnika Kića Slabinca in mu tako zagotovil poslansko pokojnino, prijatelj pa je tudi s pevcem Miroslavom Škorom.

M. R.