Glavaš je za seboj pustil le videoposnetek, v katerem se poslavlja in krivi Sanaderjevo vlado. Foto: www.jutarnji.hr
Glavaš je za seboj pustil le videoposnetek, v katerem se poslavlja in krivi Sanaderjevo vlado. Foto: www.jutarnji.hr
Za Glavaša je haaško sodišče odločilo, da je kriv zločinov nad človeštvom. Foto: EPA

Hrvaška policija je potrdila navedbe, da se Glavaš skriva v Bosni in Hercegovini, hkrati pa je dejala, da njegova aretacija ni bila mogoča, ker uživa poslansko imuniteto. Prijetje bo mogoče le v primeru, da mu bo ta odvzeta.

Ivana Drmića, ki je bosanskega rodu.

Po poročanju virov je celo sam predsednik HDSSB-ja Zvonimir Šišljagić dejal, da se je najožje vodstvo stranke odločilo skriti Glavaša na varno, ko so v začetku tedna izvedeli, da bo obsojen. Glavaš se je tudi sam javno poslovil s posneto izjavo, ki jo je Šišljagić po objavi razsodbe sodišča na DVD-ju predal novinarjem: "Ne bom rekel zbogom, marveč na svidenje."

"Skorumpirana Sanaderjeva vlada"
V petminutnem naslovu javnosti je dal prvi hrvaški poslanec, obsojen zaradi zločinov nad človeštvom, jasno vedeti, da ne misli iti v zapor, če mu bo sabor razveljavil poslansko imuniteto.

Glavaš je vlado Iva Sanaderja ob tem obtožil, da postavlja pravosodje v funkcijo ozkih političnih interesov svoje stranke in "svoje korumpirane elite" in da se proti njemu že štiri leta vodi pravosodna farsa: "Prijeli so me po njegovem nalogu, brez razloga, dvakrat. Tretjič mu tega zadovoljstva ne bom dal. Preganjan sem, obsojen brez argumenta in preganjan kot v Kafkovem Procesu. Opravičujem se vsem državljanom Hrvaške, da sem s svojo politično avtoriteto pripeljal na oblast pošast, ki sistematično uničuje našo domovino."

Sanaderja je še oklical za največjega mafijca v evropskem prostoru, ki zlorablja glavnega državnega odvetnika Mladena Bajića in izdaja naloge za pregon vseh, ki se mu postavljajo zoper ali se z njim politično ne strinjajo.

Glavni akter primera "Selotejp"
Glavaš je nekdanji član HDZ-ja in eden izmed njenih ustanoviteljev, leta 2005 pa je ustanovil svojo Slavonsko-baranjsko hrvaško stranko. Iz HDZ-ja so ga odslovili po sporu s premierjem Sanaderjem.

Obosjen je bil zaradi vojnih zločinov nad srbskimi prebivalci med letoma 1991 in 1992. V medijih so zločini znani kot primer Selotejp, saj so bile žrtve zvezane z lepilnim trakom, ustreljene v tilnik in nato vržene v Dravo.

K. S.