Glavaševa gladovna stavka je na Hrvaškem odprla veliko etičnih vprašanj. Foto: EPA
Glavaševa gladovna stavka je na Hrvaškem odprla veliko etičnih vprašanj. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik sodišča je sporočil, da je sodnik odločitev sprejel na podlagi mnenja zdravniškega konzilija, ki je razsodil, da Glavaš zaradi poslabšanja zdravja ni sposoben spremljati postopka.

Glavaš je v priporu že od 26. oktobra in od takrat tudi gladovno stavka. Pojavljajo se ugibanja, kako se bo njegov protest končal in kakšne bodo posledice, če umre.

Glavašu pomagati ali ne?
Glavaš, ki se v petek zaradi zdravstvenih težav ni udeležil zaslišanja prič, vztraja, da bo šel do konca, kljub prepričevanjem prijateljev in sorodnikov, naj 37-dnevno stradanje prekine. Osumljeni je še pri zavesti in razsoden, strokovnjaki pa se sprašujejo, kako naj ravnajo, če bo njegovo zdravstveno stanje prešlo v kritično stanje.

Zdravniška zbornica meni, da tistega, ki gladovno stavka, ni mogoče nasilno hraniti, če je pri zavesti podpisal, da zavrača zdravljenje. Nekateri zdravniki pa so kljub vsemu prepričani, da so pod Hipokratovo zavezo dolžni bolniku, ki ni več pri zavesti, pomagati in narediti vse, da bi preprečili smrt.

Glavaš osumljen sodelovanja v vojnih zločinih
Glavaš je osumljen, da je leta 1991 osebno ukazal umor dveh in trpinčenje treh srbskih civilistov v Osijeku. Nekdanjega vojnega poveljnika obrambe Osijeka bremeni tudi vpletenost v drug vojni zločin v Osijeku, znan po imenu selotejp, saj so bile žrtve zvezane z lepilnim trakom, preden so jih ustrelili v tilnik in nato odvrgli v reko Dravo. Glavaš je nekdanji pripadnik vladajočega HDZ-ja in prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je ostal brez imunitete zaradi suma sodelovanja v vojnih zločinih.