Pistorius se je na sodišču v teh dneh večkrat zlomil in neutrudno hlipal med branjem obtožnice. Foto: EPA
Pistorius se je na sodišču v teh dneh večkrat zlomil in neutrudno hlipal med branjem obtožnice. Foto: EPA
Reevo Steenkamp, znano južnoafriško manekenko in aktivistko zoper nasilje nad ženskami, so upepelili v torek. Foto: EPA
Reeva in Oscar sta bila par od novembra. Foto: EPA
Preobrat na sojenju Pistoriusu

Detektiv Hilton Botha, ki je bil včeraj deležen ostrega zasliševanja med razpravo o varščini, naj bi se še z dvema policistoma maja pred sodnikom zagovarjal zaradi umora.
Kot poroča južnoafriška spletna stran Eyewitness News, naj bi bila trojica pijana, medtem ko je leta 2009 iz službenega vozila streljala na minibus, poln potnikov. Aretirali so jih dve leti pozneje, obtožbe potem zavrgli, nato pa jih ponovno vložili.

Predstavnik policije je medijem dejal, da so bili tudi sami šele včeraj obveščeni, da je njihov detektiv obtožen umora.
Brez trdnih dokazov
Botha se je tretji dan zaslišanja znašel na vročem stolu pred sodnikom, ko so prišle na dan nekatere neskladnosti v njegovih prejšnjih navedbah, s tem pa se je primer tožilstva močno omajal.
Detektiv se je med navzkrižnim zasliševanjem zlomil in priznal, da v Pistoriusovi hiši niso našli prej navedenih škatlic testosterona in igel, ampak samo zeliščne tablete, prav tako pa, da nimajo nobenih trdnih dokazov, ki bi oporekali atletovi različici tragičnih dogodkov na valentinovo jutro.
Sta se prepirala ali ne?
Obramba je pritisnila nanj tudi glede glasnega nočnega prepiranja Pistoriusa in Steenkampove, ki naj bi ga slišale priče. Botha je priznal, da priče ne morejo potrditi, da je šlo dejansko za omenjeni par, poleg tega pa, da te priče živijo 600 metrov stran od Pistoriusove vile. To navedbo je nato sicer pozneje ponovno popravil na 300 metrov.

Za nameček pa obramba Bothi še očita, da je kontaminiral kraj zločina, ko je po hiši hodil z nezaščitenimi čevlji, njegovi preiskovalci pa niso fotografirali najdenih krogel.

26-letni šprinter, ki ima amputirani obe nogi, je priznal, da je skozi vrata kopalnice ustrelil svoje dekle, 29-letno manekenko Reevo Steenkamp, a trdi, da jo je zamenjal za vlomilca. Obtožbe premišljenega umora ostro zanika. Tokrat je bil na sodišču precej bolj zbran kot prej, ko je pogosto planil v nenadzorovan jok, nasmeški na obrazih njegove družine pa so izdajali, da se stvari naglo obračajo v njegovo dobro.

Ni opazil, da je ni v postelji
Pistorius trdi, da so ga sredi noči prebudili zvoki iz kopalnice in da je bil prepričan, da sta z dekletom v nevarnosti, zato je vzel svojo pištolo in streljal. Pri tem naj ne bi opazil, da Reeve ni v postelji. Tožilstvo meni, da gre za premišljen umor, ker si je prej nadel svoji protezi, Pistorius pa je pričal, da si protez ni nadel in da je streljal na štrcljih. Preiskovalci temu oporekajo, češ da so bili streli izstreljeni iz višine.
Obramba oporeka tudi navedbam neke druge priče, ki trdi, da je slišala "dva ali tri strele", nato da so se prižgale luči v Pistoriusovi hiši, zaslišali so se ženski kriki, čez 17 minut pa da je slišala še en niz "dveh ali treh strelov".

Steenkampova je bila ustreljena v glavo, v komolec in v bok.

Odločitev, ali bo sodišče Pistoriusu odobrilo varščino ali ne, naj bi bila znana še danes.

Preobrat na sojenju Pistoriusu