Glavni Bushev strateg se je odločil, da bo dal prednost svoji družini. Foto: EPA
Glavni Bushev strateg se je odločil, da bo dal prednost svoji družini. Foto: EPA
Carl Rove zapušča Busha

Rove, ki je bil zvest sodelavec predsednika Busha več kot desetletje, je v intervjuju za Wall Street Journal povedal, da je čas, da se poslovi. Pojasnil je, da se je za odstop odločil, da bi se lahko bolj posvetil družinskemu življenju. "Vedno je nekaj, kar bi me lahko zadržalo v Beli hiši, a ne glede na to, kako močna je želja po obstoju, sem se odločil za odstop za dobro moje družine," je povedal Rove.

Rove, ki so ga v Beli hiši klicali kar "arhitekt", je zadnji v seriji Bushevih sodelavcev, ki so že odstopili. 4. julija ga je zapustil eden od najzvestejših svetovalcev Don Bartlett, predtem še nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld, odhod pa sta napovedala tudi svetovalec za varnost J. D. Crouch in strokovnjakinja za varnost v Iraku in Afganistanu Meghan O'Sullivan.

Tudi v Beli hiši so Rovovo odločitev že potrdili, namestnica tiskovnega predstavnika Dana Perino pa je povedala, da je predsednik Bush odstop sprejel z obžalovanjem in je dejal, da je to velika škoda in izguba za Belo hišo.

Po 14 letih konec sožitja
Skupna pot predsednika Busha in Rova se je začela leta 1993, ko je Bush napovedal, da se bo potegoval za guvernerja Teksasa. Od takrat je bil Rove glavni Bushev strateg in je imel svoj delež pri vseh zmagah republikancev v času Busheve vladavine. Rove je bil vedno podvržen tudi mnogim kritikam zaradi svojih spornih odločitev in taktik, vpleten pa je bil tudi v nemalo afer, med njimi v afero zaradi razkritja imena agentke Cie Valerie Plame.

Carl Rove zapušča Busha