Veliko nepravilnosti je pri deklaracijah na steklenicah olivnega olja. Foto:
Veliko nepravilnosti je pri deklaracijah na steklenicah olivnega olja. Foto:
ENVI opozarja, da so najbolj na udaru živila, kot so ribe, mleko, med in redka živila, kot je žafran. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na trgu živil v Evropski uniji je vedno več proizvodov, ki se prodajajo kot kakovostni izdelki, v resnici pa gre za manj kakovostne proizvode. Odbor Evropske komisije za okolje, javno zdravje in varno hrano (ENVI) je zato pred kratkim začel obsežno akcijo proti goljufijam s hrano.

Še posebej zaskrbljen je nad kazalniki, da so goljufije z živili vse pogostejše. "Ta rastoči trend v živilski industriji je posledica predvsem strukturnih slabosti v živilski verigi," so zapisali v osnutku poročila.

Nepravilnosti vedno več
Med drugim so navedli, da so pred kratkim odkrite goljufije s hrano razkrile različne vrste goljufij. Te segajo vse od zamenjave ključnih sestavin s cenejšimi nadomestki, napačnega označevanja vrste živalskega mesa v mesnih proizvodih, napačnega označevanja teže, prodajanja hrane pod oznako organsko, ki to ni, napačnega zapisa izvora ribe, ki da je divji losos, dejansko pa gojen v ribogojnici, do prodajanja živil, ki jim je pretekel rok trajanja.

ENVI opozarja, da so najbolj na udaru živila, kot so ribe, mleko, med in redka živila, kot je žafran. Največ preglavic pa jim povzroča ponarejeno deviško olivno olje, predvsem iz Italije.

Ravno zato je recimo Velika Britanija zaposlila specialiste, ki preverjajo, ali je na deklaraciji naveden pravilni razred. Deviško olivno olje je razdeljeno v tri kategorije: deviško, deviško lampante olivno olje in ekstra deviško, ki spada v najvišji razred in je zato tudi najdražje.

Kot je za The Guardian pojasnila pravnica Hilary Ross, ki se ukvarja s prevarami v živilski industriji, so nepridipravi vedno korak pred inšpektorji. "Postali so izredno iznajdljivi. Ko jih razkrinkajo v eni dejavnosti, se hitro preusmerijo v drugo. Na žalost pa še nimamo enega čarobnega znanstvenega zdravila, s katerim bi lahko testirali vse. V raziskavah moraš vedeti, kaj iščeš."