Načrt predvideva nakup nemških torpedov, treh francoskih fregat in šestih francoskih bojnih letal znamke Rafale. Atene so leta 2021, ko je Turčija dejavno nasprotovala grški suverenosti nad območjem v vzhodnem delu Egejskega morja, naročile 18 tovrstnih letal, šest pa jih je bilo že dobavljenih.

Spori med Grčijo in Turčijo, ki so bili povezani predvsem s turškim raziskovanjem morebitnih nahajališč plina in nafte v morju okoli grških otokov, so se sicer v zadnjih mesecih umirili, a v zadnjih dneh visoki turški politiki znova izrekajo obtožbe, da Grčija sporne otoke militarizira.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je opozoril, da Grčija zaradi te "militarizacije" izgublja suverene pravice nad otoki v vzhodnem Egejskem morju, saj da je to v nasprotju z lozanskim sporazumom iz leta 1923 in pariško mirovno pogodbo iz leta 1947. O tem je Ankara uradno obvestila tudi Združene narode, še poroča DPA.

Grčija po drugi strani trdi, da številna desantna plovila, nameščena na zahodni obali Turčije, ogrožajo njene otoke, zato da so se odločili okrepiti njihovo obrambo. "Z dejanji Turčije se ponarejajo zgodovina, mednarodno pravo, pogodbe in geografija," je nakup oborožitve v parlamentu utemeljil premier Micotakis.