Grški premier je po objavi prvih izidov nagovoril ljudstvo in dejal, da ne bo odstopil, ampak bo nadaljeval varčevalne ukrepe. Foto: EPA
Grški premier je po objavi prvih izidov nagovoril ljudstvo in dejal, da ne bo odstopil, ampak bo nadaljeval varčevalne ukrepe. Foto: EPA

Uradne projekcije grških lokalnih volitev so pokazale, da kandidati s podporo njegovih socialistov vodijo na volitvah za guvernerje v sedmih od 13 regij, čeprav so izidi v treh regijah izjemno tesni. Po 45 odstotkih preštetih glasov je za zdaj jasno, da konservativna stranka Nova demokracija vodi v šestih, premierjeva stranka Paskok tudi v šestih regijah, v eni regiji pa sta stranki izenačeni.

Papandreu: Dobil sem mandat za nadaljevanje ukrepov
Volivci so ob guvernerjih v nedeljo volili tudi 325 županov, volitve pa so napovedovali kot referendum o vladnih varčevalnih ukrepih. Potem ko naj bi se premierjeva stranka odrezala dovolj dobro, je ta zavrnil možnost odstopa in odpovedal predčasne parlamentarne volitve, ki jih je napovedoval v primeru neuspeha na tokratnih volitvah.

"Vemo, da spremembe niso lahke. Vendar so nas Grki pred letom dni izvolili zaradi sprememb. In danes so znova potrdili, da želijo te spremembe," je v nedeljo zvečer v televizijskem nagovoru ljudstvu dejal Papandreu, ki je napovedal, da bo vlada še izvajala varčevalne ukrepe, katerih cilj je izhod iz finančne krize te zadolžene države. "Jutri bomo nadaljevali delo in ostali zvesti velikemu izzivu - rešitvi in oblikovanju boljše države z dobrim gospodarstvom," je še dodal premier.

Paskok izgubil veliko podpore
Papandreujeva stranka Pasok je sicer v nedeljo v odnosu do opozicijskih konservativcev izgubila veliko podpore v primerjavi s prepričljivo zmago na parlamentarnih volitvah pred samo letom dni. V državi, kjer je udeležba na volitvah obvezna, naj bi bila v nedeljo okoli 60-odstotna.

Grčija se je letos znašla pred bankrotom in je zato prejela pomoč Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije, pogoj za to pa je bilo sprejetje ostrih varčevalnih ukrepov. Zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela vlada premierja Papandreuja, so se nezadovoljni Grki že večkrat podali na ulice vseh večjih mest.