Foto:
Foto:
Vodja Adžarije Aslan Abašidze.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili sicer v nedeljo zvečer adžarskemu voditelju Aslanu Abašidzeju postavil ultimat, da mora gruzijska avtonomna pokrajina Adžarija sprejeti popoln nadzor osrednje gruzijske oblasti. Uradni Tbilisi sicer zavrača možnost vojaškega posredovanja, trmoglavega Abašidzeja pa skuša spametovati z gospodarsko zaporo.

Abašidze zavrnil ultimat
Abašidze je predtem novinarjem v Batumiju povedal, da ne bo spoštoval ultimata. "Nihče se ne bi smel ultimativno pogovarjati z lastnimi ljudmi v lastni državi, še manj pa z voditeljem, ki ga predsednik ni imenoval in ga prav tako ni razrešil," je dejal. Obenem je sicer povedal, da se je pripravljen pogovarjati s Sakašvilijem v okviru ustavnih načel.

Adžarska vojska Sakašviliju preprečila vstop
Razmere so se zaostrile, potem ko so adžarske oborožene enote Sakašviliju dvakrat preprečile vstop v pokrajino, ki jo je želel obiskati v okviru predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami 28. marca. Abašidze trdi, da se je Sakašvili v Adžarijo namenil, da bi ga strmoglavil, kot je to lani storil z nekdanjim gruzijskim predsednikom Edvardom Ševardnadzejem.

Mednarodni odzivi
Že v nedeljo je zaskrbljenost nad zaostritvijo razmer med Tbilisijem in Adžarijo izrazil generalni sekretar Sveta Evrope Walter Schwimmer. Danes pa se je na razmere na območju odzval tudi ameriški državni sekretar Colin Powell. Ta je Sakašvilija v telefonskem pogovoru pozval, naj ne dovoli stopnjevanja napetih razmer v Adžariji.