Putinove izjave so razjezile Tbilisi. Foto: EPA
Putinove izjave so razjezile Tbilisi. Foto: EPA
Med Rusijo in Gruzijo napeto

Sakašvili je v odgovor ruskemu predsedniku Putinu, ki je v petek na neformalnem srečanju EU-ja v Lahtiju dejal, da je za napetosti med Moskvo in Tbilisijem kriva Gruzija in da lahko dogodki v Gruziji privedejo do prelivanja krvi med Gruzijo ter Abhazijo in Južno Osetijo, zatrdil, da Gruzija ne bo začela nobenega vojaškega obračuna.

Putin je v Lahtiju dejal še, da obžaluje zaostritev odnosov med Rusijo in Gruzijo, in poudaril, da je za vse skupaj kriva Gruzija. Pojasnil je, da je Moskva proti svoji sosedi nastopila ostro z namenom, da bi preprečila spor med Gruzijo in omenjenima separatističnima pokrajinama.

Tbilisi je ogorčen
Gruzijski zunanji minister Gela Bezuašvili je dejal, da je Putin nalašč napačno predstavil dejstva, da bi opravičil odnos Moskve do Tbilisija. Tudi on je poudaril, da Gruzija nima nobenega namena uporabiti vojaške sile, in pozval Evropsko unijo, naj posreduje pri miritvi odnosov med sosedama. "Ne pustite nas samih!" je dejal Bezuašvili.

Riceova za umiritev razmer
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki je na obisku v Moskvi, je že pred svojim obiskom sprta Moskvo in Tbilisi pozvala k umiritvi strasti. Dejala je, da se morata obe državi zavedati, da sta sosedi in da morata razmišljati s trezno glavo.

Po mnenju Riceove morata biti obe državi izjemno previdni, saj bi zaostrene razmere lahko postale neobvladljive.

Med Rusijo in Gruzijo napeto