Odnosi med Gruzijo in Rusijo so vse bolj napeti. Foto: EPA
Odnosi med Gruzijo in Rusijo so vse bolj napeti. Foto: EPA
Vladimir Putin in Mikhail Sakašvili
Ruskemu predsedniku ni po volji prozahodna usmerjenost gruzijskega kolega. Foto: EPA

Incident se je zgodil v sredo zvečer v goratem predelu zgornjega dela Abhazije, po besedah notranjega ministrstva pa je sledila še eksplozija. Pozneje je zagorel gozd, a oblastem še ni uspelo potrditi, ali je bilo letalo sestreljeno. Tbilisi ne ve, za kakšno letalo je šlo, vztraja pa pri tem, da je bilo nedvomno rusko. Abhazija je seperatistična gruzijska pokrajina, ki je pod vplivom Rusije, vendar ima Tbilisi nadzor nad njenim zgornjim delom.

Rusko letalo naj bi pred dvema tednoma na gruzijsko ozemlje nedaleč od Tbilisija odvrglo neeksplodirano bombo, ta teden pa naj bi ruska letala znova kršila gruzijski zračni prostor. Moskva zanika vse obtožbe, načelnik ruskih oboroženih sil Juri Balujevski pa je gruzijske trditve celo označil za halucinacije.

Napeto med Moskvo in Tbilisijem
Odnosi z Rusijo so se zaostrili potem, ko je v Gruziji z "žametno" revolucijo na oblast prišel prozahodno usmerjeni predsednik Mikhail Sakašvili, ki se je za razliko od svojih predhodnikov odmaknil od Moskve in navezal tesne odnose z ZDA ter evropskimi državami. Gruzijo hoče popeljati tudi v Evropsko unijo in zvezo Nato, čemur pa Rusija ostro nasprotuje, saj ima nekdanje sovjetske republike Kavkaz za svoje interesno območje.

V četrtek je Tbilisi sporočil, da bo zaradi spornih ruskih dejanj prej, kot je bilo načrtovano, svoje radarje vključil v radarski sistem Nata, tako da bodo na sedežu zavezništva takoj zaznali vsako kršitev gruzijskega zračnega prostora.

Zapor za proruske aktiviste
Na gruzijskem sodišču so 13 proruskih aktivistov obsodili na osem let in pol zapora, ker naj bi pripravljali strmoglavljenje prozahodnega vodstva. Aktivisti se iz protesta niso hoteli pojaviti na sodišču, saj njihovi odvetniki trdijo, da je bil proces politično motiviran, po njihovem mnenju pa gruzijski pravosodni sistem tudi ni neodvisen.

G. V.