Nato trdi, da ne ve nič o morebitnih civilnih žrtvah operacij svojih enot in afganistanskih varnostnih sil. Foto: Reuters
Nato trdi, da ne ve nič o morebitnih civilnih žrtvah operacij svojih enot in afganistanskih varnostnih sil. Foto: Reuters

"Ubiti so bili v zračnih in kopenskih napadih v okrožju Gazi Abad," je dejal guverner Fazlulah Vahidi in dodal, da je med mrtvimi 20 žensk, 29 otrok ali mladih odraslih, starih od sedem do 20 let, in 15 moških.

Predstavnik Natovih Isafovih sil je potrdil, da preiskujejo poročanje medijev o sedmih ranjenih civilistih med operacijami, vendar naj ne bi prejeli poročil o civilnih smrtnih žrtvah.

Civilne žrtve Natovih operacij so bile v preteklosti že jabolko spora med afganistanskimi oblastmi in Severnoatlantsko zvezo. Nato je zato poostril pravila za zračne napade in nočne racije, zaradi česar se je število žrtev med civilisti v zadnjih dveh letih precej zmanjšalo.

Najmanj 35 žrtev napada talibanov
Število smrtnih žrtev sobotnega napada talibanov na banko v mestu Džalalabad na vzhodu Afganistana je medtem naraslo na 35, najmanj 70 ljudi je bilo ranjeni.

Napad je izvedlo sedem samomorilskih napadalcev, oboroženih s puškami in z ročnimi bombami. Sledil je spopad s policijo. Med mrtvimi in ranjenimi je veliko policistov, civilistov in uslužbencev banke.