Foto:
Foto:

Makedonsko pravosodno ministrstvo je potrdilo sprejem obtožnice, ki Boškovskega bremeni kršitve vojnega prava med etničnimi nemiri v Makedoniji leta 2001.

Haag, ki vsebine obtožnice ni predstavil, še posebej zanima smrt 10 Albancev v vasi Ljubotno, ki naj bi jo napadli pripadniki posebnih policijskih enot pod poveljstvom 44-letnega Boškovskega.

Poleg njega je obtožnico prejel tudi Johan Tarčulovski, nekdanji osebni stražar pokojnega predsednika Trajkovskega. Boškovski se trenutno nahaja v hrvaškem zaporu, saj je obtožen umora sedmih azijskih imigrantov leta 2002. Boškovski naj bi organiziral prevoz šestih Pakistancev in enega Indijca iz Bolgarije v Makedonijo, kjer so nato sedmerico ubili, njihovo smrt pa prikazali kot uspešno akcijo makedonskih oblasti proti mednarodnemu islamskemu terorizmu.

Boškovski bo izročen v Haag
Potem ko je Makedonija njega in še šesterico njegovih sodelavcev obtožila umora, je Boškovski leta 2004 pobegnil na Hrvaško, tam pa je bil prijet.

Hrvaška država je že napovedala, da bo Boškovskega, ki ima tako makedonsko kot tudi hrvaško državljanstvo, izročila haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine.

Vloženi obtožnici sta prvi, ki jih je haaško sodišče vložilo za zločine, storjene na področju Makedonije.