Iz glavnega mesta do zdaj še niso poročali o žrtvah. Foto: EPA
Iz glavnega mesta do zdaj še niso poročali o žrtvah. Foto: EPA

Oboleli za hudo obliko driske so preplavili bolnišnice na območju severno od prestolnice Port Au Prince in oblasti so se za pomoč že obrnile na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Večina žrtev je umrla v nekaj urah zaradi dehidracije, medtem ko so skušali doseči bolnišnico, je povedal direktor oddelka za zdravstvo Gabriel Thimote, ki je pojasnil, da so vzorce od mrtvih in obolelih poslali na takojšnjo analizo v laboratorije, da bi ugotovili, kaj natačno so vzroki za tako hudo obliko driske.

Kljub domnevam WHO in Združeni narodi še ne morejo z gotovostjo potrditi, da je vzrok bolzeni kolera. Haitijske zdravstvene oblasti so namreč sporočile, da so prvi testi pokazali na kolero, ki se prenaša prek okužene vode in hrane ter povzroča hudo drisko.

"Za zdaj še ne moremo govoriti o epidemiji. Raje govorimo o izbruhu hude driske," je dejal Thimote. Žrtve so bile vseh starosti, vendar kaže, da so najbolj prizadeti mlajši in starejši.

Uničujoči potres
Izbruh driske je najhujša zdravstvena težava v tej najrevnejši državi na zahodni polobli po katastrofalnem potresu 12. januarja letos, v katerem je umrlo okoli 300.000 ljudi, številni pa so bili poškodovani.

V potresu je okoli milijon in pol prebivalcev izgubilo svoje domove in so zdaj prisiljeni živeti v zasilnih ter prenatrpanih šotorskih naseljih, ki so raztresena v Port Au Princeu in okoli njega. Po potresu se je pojavila bojazen, da bodo izbruhnile epidemije nalezljivih bolezni, a hitra in učinkovita mednarodna pomoč je preprečila večje izbruhe bolezni.