Ajatola Hamenej neposlušne iranske politike poziva, naj bodo bolj
Ajatola Hamenej neposlušne iranske politike poziva, naj bodo bolj "odogovorni" in s svojimi izjavami ne škodujejo državi. Foto: EPA
Teheran
Po Rafsandžanijevih petkovih izjavah je v Teheranu znova izbruhnilo nasilje. Foto: Reuters
Mohamed Hatami
Hatami se je pridružil kritikam reformistov, ki trdijo, da je Iran v krizi. Foto: EPA

Hatami je dejal, da so milijoni Irancev izgubili zaupanje v volilni proces, in se v kritiki volitev pridružil še enemu nekdanjemu iranskemu predsedniku, Aliju Akbarju Rafsandžaniju, ki je v petek dejal, da je islamska republika v krizi, in pozval k izpustitivi aretiranih v protestih po volitvah.

Rafsandžanijeva in Hatamijeva izjava pomenita neposredno kljubovanje iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju, ki je zato visoke predstavnike iranskih oblasti pozval, naj s svojimi izjavami in pozivi ne pomagajo iranskim sovražnikom. Hamenej, najvišja avtoriteta v Iranu, je podprl veliko zmago Mahmuda Ahmadinedžada, ki je bil znova izvoljen za predsednika. "Elite bi morale vedeti, da vsako govorjenje, delovanje ali analize, ki pomagajo sovražniku, škodijo narodu. Vsi bi morali biti zelo previdni," je ajatola Hamenej povedal v govoru. "Ljudje so sovražno nastrojeni do tistih, ne glede na njihov položaj, ki skušajo v družbo vnesti negotovost. Obstajajo stvari, ki jih ne bi smeli izreči. Če jih izrečemo, delujemo proti narodu," je še dejal.

Reformisti proti konservativcem
Rafsandžani, veteran iranske politike, ki vodi telo, ki lahko vsaj v teoriji odstavi vrhovnega voditelja, se zdaj bojuje za politično preživetje, saj je Hamenej prezrl njegove pozive, naj brzda Ahmadinedžada, ki je nekdanjega predsednika obtožil korupcije.

Javno obračunavanje v iranskem verskem in političnem vrhu po junijskih protestih, najhujših v Iranu po islamski revoluciji leta 1979, predstavljajo velik izziv Hameneju, ki je na oblast prišel leta 1989.

Reformisti za večjo odgovornost vlade ljudstvu
Reformisti, ki se zavedajo naraščajočih pričakovanj prebivalstva, večinoma rojenega po islamski revoluciji, trdijo, da bi moral Iran postati bolj odprt, oblasti pa za svoja dejanja odgovarjati ljudstvu. "Edina pot iz nastalega položaja je referendum. Ljudi bi morali vprašati, ali so zadovoljni s trenutnim položajem. Če je večina zadovoljna, bomo to sprejeli," meni Hatami. Konservativci so drugačnega mnenja, kleriki trdijo, da svojo legimiteto črpajo od "vsemogočnega Boga".

Sporne volitve so še dodatno poslabšale odnos Teherana z zahodnimi državami, ki je že sicer napet zaradi iranskega jedrskega programa. Iranska vlada je Zahod obtožila, da načrtuje strmoglavljenje islamske republike.

Mousavi poziva k izpustitvi aretiranih
Poraženi proti kandidat Ahmadinedžada Mir Hosein Mousavi je pozval k izpustitvi na stotine aretiranih protestnikov, ki so na ulicah Teherana po objavi volilnih izrazali nestrinjanje z njimi in volitve označili za nepoštene.

"Danes je rojena nova generacija," je na srečanju s sorodniki političnih zapornikov dejal Musavi. "Pojavila sta se nova generacija in novo prebujenje, ki ju ni mogoče izbrisati z lažnimi obtožbami in aretacijami," je poudaril in dodal, da vlada ne bi smela uporabljati istih metod, kot jih je proti islamskim revolucionarjem leta 1979 uporabil režim takratnega šaha.

Dodal je, da ni pošteno protestnikov obtoževati, da so del zarote tujih sil. "Ali ni žalitev za 40 milijonov volivcev, ko se aretirane povezuje s tujimi državami?" se je vprašal."Naj ljudje svobodno izrazijo svoje nestrinjanje in ideje," je še dodal.