Stari in novi Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in član Sveta varuhov Ahmad Džaneti. Foto: EPA
Stari in novi Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in član Sveta varuhov Ahmad Džaneti. Foto: EPA
Iran
Privrženci Musavija so se znova zbrali na ulicah Teherana in izražali nezadovoljstvo z izidom volitev. Foto: EPA
Nemčija
Protesti proti iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu se vrstijo tudi po drugih državah po vsem svetu. Foto: EPA
V Iranu stanje še vedno napeto

O tem je poročala iranska državna televizija, ki dodaja, da je današnje ponovno štetje 10 odstotkov volilnih lističev pokazalo, da pri prvotnem štetju ni bilo nobenih nepravilnosti, kot to trdi opozicija. Že pred tem pa je opozicijski kandidat Mirhusein Musavi zavrnil delno štetje glasovnic, saj je prepričan, da so bile volitve poneverjene, zato zahteva njihovo razveljavitev in razpis novih.

Še ena nemirna noč
Sicer je bila noč v Iranu znova divja, saj so se pripadniki varnostnih sil v Teheranu spopadli z več tisoč protivladnimi protestniki. Priče v iranski prestolnici so poročale, da so se varnostne sile ponoči spopadle s približno 3.000 protestniki, ki so se podali na ulice Teherana. Pri tem so policisti uporabili solzivce in gumijevke, po poročanju nekaterih očividcev pa naj bi pretepali tudi starejše ljudi.

Novo štetje 10 odstotkov glasovnic
V ponedeljek se je začelo tudi delno ponovno preštevanje glasovnic s spornih predsedniških volitev, ki so potekale 12. junija. Glavni iranski zakonodajni organ, Svet varuhov, je ponudil, da lahko ponovno preštejejo 10 odstotkov naključno izbranih glasovnic iz 22 okrožij Teherana in nekaterih provinc. Vendar pa opozicijski voditelj Mir Hosein Musavi rešitev zavrača kot nesmiselno in vztraja pri tem, da bi morali razveljaviti celotne volitve, saj bi bila to po njegovem mnenju najboljša rešitev nastalega položaja.

Izpustili pet uslužbencev britanskega veleposlaništva
Iz Irana so zjutraj sporočili, da so izpustili pet od osmih uslužbencev britanskega veleposlaništva, ki so jih zajeli v nedeljo, ker naj bi imeli pomembno vlogo pri povolilnih protestih. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hassan Qashqavi je povedal, da sta britanski zunanji minister David Miliband in iranski zunanji minister Manučer Motaki v nedeljo zvečer govorila po telefonu in se dogovorila o izpustu petih ujetnikov. Qashqavi je povedal, da so pet ujetnikov izpustili, preostale pa še zaslišujejo. Povedal je tudi, da je Miliband Motakiju zagotovil, da ni v britanskem interesu, da se vmešavajo v iranske notranje zadeve.

Zunanji ministri Evropske unije, ki so pretekli konec tedna zasedali na Krfu, so se pogovarjali tudi o razmerah v Iranu. Dogovorili so se, da bodo ostro odgovorili na morebitno zastraševanje evropskih diplomatov v državi, iranske oblasti so pozvali k spoštovanju svobode medijev in poudarili, da ne želijo zapreti vrat obnovitvi dialoga o spornem iranskem jedrskem programu. Ministri so obsodili tudi aretacijo osmih Irancev, zaposlenih na britanskem veleposlaništvu v Teheranu.

20 mrtvih, več sto pogrešanih, 2.000 zaprtih
Po objavi izidov volitev, ki so potekale 12. junija, so po vsej državi, predvsem pa v Teheranu, izbruhnili nemiri, saj so številni podvomili o veljavnosti izidov volitev, na katerih je zmagal dozdajšnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Številni so prepričani, da bi morala zmaga pripasti opozicijskemu voditelju in nekdanjemu premierju Miru Hoseinu Musaviju, a naj bi oblasti prikrojile izide. Protestniki so pravico začeli iskati na ulicah, kjer pa so kmalu izbruhnili spopadi s policijo.

Okoli 20 protestnikov je že umrlo, Mednarodna federacija za človekove pravice, ki se sklicuje na več neodvisnih virov v Iranu, pa je sporočila, da od spornih iranskih predsedniških volitev 12. junija pogrešajo več sto ljudi, poleg tega pa naj bi iranske oblasti zaprle več kot 2.000 ljudi.

V Iranu stanje še vedno napeto