Prebivalci Okinave zahtevajo, da se vojaško oporišče preseli z otoka in ne le prestavi na novo mesto. Foto: EPA
Prebivalci Okinave zahtevajo, da se vojaško oporišče preseli z otoka in ne le prestavi na novo mesto. Foto: EPA

"Prebivalcem Okinave se opravičujem, ker nisem uresničil izrečenih besed," je dejal Hotojama, ki se je že sešel z guvernerjem otoka Hirokazujem Nakaimano. Čeprav ta nasprotuje odločitvi premierja, jo bo kljub vsemu sprejel, a "s težkim srcem".

Prejšnji mesec je skoraj 100.000 ljudi na južnem delu otoka demonstriralo, saj so zahtevali, da japonske oblasti umaknejo ameriško vojsko iz oporišča Futenma. Tamkajšnji prebivalci med drugim še vedno niso pozabili incidenta, ki se je zgodil pred 15 leti, ko je ameriški vojak iz oporišča posilil 12-letno deklico, leta 2004 pa je imel na otoku nesrečo vojaški helikopter.

Prebivalce prav tako moti hrup, ki ga proizvaja vojaško oporišče, kot tudi to, da imajo ZDA svoje oporišče na japonskih tleh. Okinava je bil med letoma 1945 in 1972 pod ameriškim nadzorom, še danes pa so na otoku nastanjeni pripadniki oboroženih sil ZDA. Ena izmed lanskih predvolilnih obljub vladajoče japonske Demokratske stranke in Hatojame na čelu je bila prav ta, da bodo ameriško oporišče preselili z otoka.

Oporišče ostaja, saj naj bi bile razmere v Vzhodni Aziji nestanovitne
Premier Hatojama je dejal, da se je Japonska po pogovorih z ZDA odločila, da bo oporišče Futenma ostalo na Okinavi, čeprav sta se državi leta 2006 dogovorili, da naj bi oporišče preselili vsaj na manj naseljen del otoka. To naj bi bilo na območju Henoko, ki je v mestu Nago na južnem delu otoka Okinava, nedaleč stran od ameriškega oporišča Camp Schwab.

Priljubljenost Hotoyame pada
Sprememba načrta naj bi sledila zato, ker so se tako Japonska kot ZDA v novih pogovorih strinjale, da je vojaško oporišče pomembno, saj zagotavlja stabilnost in varnost v regiji. BBC še piše, da sta državi ugotovili tudi to, da je varnost v Vzhodni Aziji nestabilna, saj se napetost na Korejskem polotoku stopnjuje.

Po poročanju BBC-ja je priljubljenost Hotojame v preteklih mesecih padla, stanje pa bo verjetno še slabše po njegovi nenadni odločitvi, da ameriška vojska ostaja v vojaškem oporišču na Okinavi. Volitve v zgornji dom japonskega parlamenta bodo julija letos in zanimivo bo videti, ali se bo Hotojami odločitev maščevala.