SDP je bil po izidih vzporednih volitev 'zadovoljen, a ne evforičen'. Foto: EPA
SDP je bil po izidih vzporednih volitev 'zadovoljen, a ne evforičen'. Foto: EPA
Milan Bandić
Zagrebški župan MIlan Bandić si novega mandata še ni zagotovil. Foto: EPA
Volitve niso spremenile političnega zemljevida

V štirih največjih mestih je bilo preštetih toliko glasov, da izidi že veljajo za zanesljive. Po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz Zagreba Draga Balažiča levosredinske stranke na čelu s SDP-jem ostajajo najmočnejše v več velikih mestih. V Zagrebu njihov dozdajšnji župan Milan Bandić ni dobil več kot polovice glasov, ampak nekaj pod 49 odstotkov, zato se bo v drugem krogu pomeril z neodvisnim kandidatom Josipom Kregarjem, ki je osvojil 23,17 odstotka glasov.

V Splitu, kjer so prešteli že glasovnice z vseh 162 volišč, je neodvisni kandidat Željko Kerum, ki ga nekateri imenujejo kar "lokalni Berlusconi", prepričal 40,21 odstotka volivcev in se bo v drugem krogu pomeril z Rankom Ostojićem (SDP), ki je osvojil 34,72 odstotka glasov.

V Osijeku zdaj vodi Krešimir Bubalo, kandidat HDSSB-ja Branimirja Glavaša, s 38,71 odstotka glasov in se bo znova pomeril z Antejem Đapićem (HDZ), ki je osvojil 22,94 odstotka glasov. Na Reki drugi krog ne bo potreben, saj je dozdajšnji župan Vojko Obersnel (SDP) že v prvem krogu dobil zadostno podporo, 58,79 odstotka.

Kot poroča Balažič, bo v Istri še naprej na oblasti Istrski demokratični zbor, toda zdaj že "večni" župan Ivan Jakovčić bo moral še enkrat v bitko z neodvisnim kandidatom. Prav neodvisni kandidati so lahko zadovoljni, saj so se mnogi uvrstili v drugi krog volitev.

HDZ zmagal v 13 županijah
Trenutno vladajočemu HDZ-ju s koalicijskimi partnerji, ki so v glavnem isti kot na državni ravni, se obeta vodenje v 13 županijah, opozicijskemu SDP-ju v štirih, v treh pa se za zmago potegujejo prav predstavniki teh dveh največjih strank. Tako je HDZ v glavnem zadržala in utrdila oblast v večini občin, mest in regij.

Prvič neposredno voljeni župani
Na volitvah so Hrvati izbirali župane regij, mest in občin ter člane skupščin in svetov lokalnih skupnosti. Volilna udeležba je bila precej višja kot na prejšnjih volitvah, verjetno razlog za to tiči tudi v tem, ker so župane in njihove namestnike prvič volili neposredno. Na prejšnjih volitvah maja 2005 so voditelje lokalnih skupnosti izbirali namreč šele po oblikovanju občinskih in mestnih svetov oziroma županijskih skupščin, ki so jih nato volili na podlagi proporcionalnega sistema. Ta sistem velja tudi letos za volitve članov lokalnih svetov in skupščin.

Veliko kršitev volinega molka
Izvedbo volitev je nadzorovala nevladna organizacija Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong), ki je imela na terenu 700 ljudi in 45 mobilnih enot. Sporočila je, da je do 18. ure prejela več kot 250 prijav volilnih nepravilnosti, izmed katerih se jih je največ nanašalo na kršenje volilnega molka.

A. P.

Volitve niso spremenile političnega zemljevida