Nekdanji naftni mogotec bo nekaj let preživel v zaporu. Foto: epa
Nekdanji naftni mogotec bo nekaj let preživel v zaporu. Foto: epa

Enako kazen je dobil tudi njegov poslovni partner Platon Lebedev. Oba sta bila obtožena prevar in davčne utaje, sodišče pa je za branje tisoč strani dolge obtožnice porabilo skoraj dva tedna.

Tožilstvo je zahtevalo deset let zapora, njuni odvetniki pa so poudarjali, da gre za politični proces, zato je sodba že znana. Oba morata plačati tudi po 438 milijonov evrov davkov in kazni. Odvetniki so že sporočili, da bodo v desetih dneh vložili pritožbo. Tretji obtoženi, nekdanji prvi mož družbe Volna Andrej Krajnov, je bil obsojen na pet let pogojne zaporne kazni.

583 dni že odsluženih
41-letni Hodorkovski je bil lastnik ruskega naftnega velikana Jukos, ki ga je država po začetku procesa razdelila in razprodala. Policija ga je aretirala oktobra 2003, tako da je v zaporu že presedel 583 dni. To pomeni, da bo odsedel največ sedem let in pol.

V pripravi nove obtožbe
Predstavnik ruskega generalnega tožilstva je dejal, da bodo zoper Hodorkovskega kmalu vložili nove obtožbe, ki jih to sojenje ni vključevalo. "Takoj, ko bodo formalne obtožnice pripravljene, jih bomo predstavili javnosti," je dejal.