Manuel Zelaya se od ponedeljka, ko se je vrnil v državo, skriva na brazilskem veleposlaništvu. Foto: Reuters
Manuel Zelaya se od ponedeljka, ko se je vrnil v državo, skriva na brazilskem veleposlaništvu. Foto: Reuters
Honduras
Na ulicah Hondurasa se vsak dan zbirajo privrženci predsednika Zelaye. Foto: EPA

Vlada je z odlokom prepovedala "nedovoljena" javna zborovanja in se tako odzvala na nedeljski poziv odstavljenega predsednika Manuela Zelaye k množičnim zborovanjem. 45-dnevni odlok naj bi "zagotovil mir in javni red v državi", njegova posebnost pa je tudi, da pooblašča policiste in vojake, da lahko aretirajo vsakogar, ki pomeni "nevarnost svojemu življenju ali življenju drugega".

Zelaya je v nedeljo pozval svoje podpornike, naj v ponedeljek uprizorijo množična zborovanja in tako zaznamujejo tretji mesec, odkar so ga strmoglavili z mesta predsednika. Zelaya je zborovanja označil kot "končni napad proti začasni vladi".

Poleg tega naj bi odlok začasni vladi omogočil, da lahko začasno ustavi delovanje medijev, ki po njihovem mnenju napadajo red in mir, pri tem pa so imeli v mislih predvsem televizijske in radijske postaje, ki so naklonjene odstavljenemu predsedniku Zelayi.

Honduraška vlada nad brazilsko veleposlaništvo
Odlok naj bi z ukinitvijo diplomatskega status grozil tudi brazilskemu veleposlaništvu, kamor se je Zelaya zatekel prejšnji ponedeljek, ko se je vrnil v državo. Honduraška začasna vlada namreč od Brazilije zahteva, naj v desetih dneh izročijo predsednika Zelayo ali pa mu zagotovijo politični azil. "Če Zelayev status ne bo rešen v desetih dneh, bo brazilsko veleposlaništvo izgubilo diplomatski status," je dejal začasni honduraški zunanji minister Carlos Lopez.

Brazilija je že sporočila, da se ne bo vdala grožnjam začasne honduraške vlade in da ne bo opredelila statusa predsednika Zelaye, brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva pa je dejal, da njihovo veleposlaništvo v Tegucigalpi varuje mednarodno pravo. Poleg tega je Varnostni svet Združenih narodov začasno vlado v Hondurasu pozval, naj preneha "nadlegovati" brazilsko veleposlaništvo.

Zelayo odstavili pred tremi meseci
Zelayo so strmoglavili v državnem udaru konec junija, potem ko je pripravljal referendum, s katerim je želel doseči spremembo ustave, da bi lahko na predsedniških volitvah 29. novembra kandidiral za drugi mandat. V ponedeljek se je po skoraj treh mesecih v tujini vrnil v domovino in se zatekel na brazilsko veleposlaništvo.