Foto:
Foto:
Del Pontejeva je prepričana, da bi Hrvaška lahko prijela Gotovino.

V pismu, ki je bilo poslano vsem članicam EU-ja, je Del Pontejeva presodila, da je Zagreb poskušal ustvariti vtis, da si zelo močno prizadeva za aretacijo, vendar pravega interesa ni bilo.

"Celo visoki vladni predstavniki danes priznavajo, da so ključni pomočniki generala Gotovine še vedno dobro obveščeni o dejavnostih hrvaških oblasti ali mojega urada pri iskanju," je dejala Del Pontejeva.

Sestanek z Gotovino
Visoki vladni predstavniki naj bi se v okolici Mostarja celo sešli z Gotovino, obenem pa naj bi oblasti v javnosti ustvarjale ozračje, ki ni naklonjeno aretaciji. "Nekdo ne more biti hkrati vojni heroj in iskani obtoženec," je pojasnila. Gotovina naj bi poleg tega še vedno redno dobival vojaško pokojnino.

Mnenje Del Pontejeve bo pomembno vplivalo na odločitev o pogajanjih za vstop Hrvaške v EU, ki bi se morala sicer začeti 17. marca, vendar je nesodelovanje s haaškim sodiščem močno ogrozilo predvideni datum.

Zagreb je odgovoril
Zagreb je na članice EU-ja že naslovil pismo, v katerem odgovarja na obtožbe glavne haaške tožilke. Nek neimenovan vir pa je sporočil, da naj bi navedbe Del Pontejeve označili za neutemeljene.