Podpora HDZ-jevi vladi Jadranke Kosor je zaradi pričevanja nekdanjega premierja Iva Sanaderja občutno upadla, kar želi opozicija izsiliti za predčasne volitve. Foto: EPA
Podpora HDZ-jevi vladi Jadranke Kosor je zaradi pričevanja nekdanjega premierja Iva Sanaderja občutno upadla, kar želi opozicija izsiliti za predčasne volitve. Foto: EPA

Kosorjeva je že v petek zvečer zatrdila, da predčasnih volitev ne bo in da bodo na Hrvaškem volili konec leta 2011, kot je predvideno. Milanović je na vprašanje novinarjev, ali bo SDP zahteval predčasne volitve, odgovoril, da bodo "zahtevali razpravo o neodgovornosti te vlade". Kot je dejal, se bo potem videlo, kdo zdaj podpira vlado in zakaj. Meni še, je "ta vlada popolnoma deformirana in jo bo težko obnoviti", poroča tiskovna agencija Hina.

Volitve po koncu pogajanj z EU-jem?
Po nekaterih špekulacijah bi namreč na Hrvaškem lahko predčasno volili že marca ali aprila, po predvidenem koncu pogajanj za vstop v Evropsko unijo. A kot je dejala Kosorjeva, je to precej nelogično, če tisti, ki trdijo, da je vlada nesposobna in nekompetentna, privolijo v to, da ta vlada vendarle sklene pogajanja z EU-jem.

Usklajeno delovanje Sanaderja in opozicije
Kosorjeva je pri tem Milanoviću dejala, da so njegove zahteve o glasovanju o zaupnici vladi usklajene z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, ki je močno razburkal hrvaško politiko z zahtevo po obnovitvi svojega poslanskega mandata.

HDZ vedel za prodajo Ine Madžarom
Sanader je poleg tega pred saborsko komisijo, ki preiskuje okoliščine privatizacije naftne družbe Ina, dejal, da je s premierskega položaja julija lani odstopil, ker se ni bil pripravljen pogajati o predaji hrvaškega ozemlja Sloveniji v zameno za vstop v EU. Glede privatizacije Ine pa je povedal še, da sta bila s postopkom, ko je njegova vlada prepisala večinske upravljavske pravice v Ini na madžarski Mol, seznanjena celoten vrh HDZ-ja in vlada. Vrh vladajočega HDZ-ja je to takoj zanikal in Sanaderja obtožil, da laže.

Prikaz delovanja vladajoče stranke
Toda Milanović meni, da se je s tem zgolj dokazalo, kako HDZ deluje. Največjo hrvaško parlamentarno stranko je še obtožil, da je "jemala skupni denar", nekateri predstavniki HDZ-ja pa da so "pohlepno bogateli in zdravili svoje komplekse iz mladosti s kupovanjem dragih stvari".