Nekoč zaveznika, zdaj nasprotnika. Foto: EPA
Nekoč zaveznika, zdaj nasprotnika. Foto: EPA
Ivo Sanader
Ivo Sanader je pričal pred komisijo, ki preiskuje nepravilnosti pri privatizaciji Ine. Foto: EPA
Sanader dviguje prah

Na Hrvaškem še vedno odmeva torkovo zaslišanje nekdanjega hrvaškega premierja Sanaderja pred saborsko komisijo, ki preiskuje okoliščine sporne privatizacije naftne družbe Ina in njeno prodajo madžarskemu MOL-u.

Sanader je pred preiskovalno komisijo povedal, da se ni bil pripravljen pogajati o predaji hrvaškega ozemlja Sloveniji v zameno za vstop v Evropsko unijo, potem ko je Ljubljana blokirala hrvaška pogajanja zaradi odprtega vprašanja meje.

"Odšel sem, ker nisem hotel trgovati s hrvaškim ozemljem. Za slovenski glas bi se morali odreči delu ozemlja, kar pa nisem bil pripravljen narediti," je povedal Sanader in ob tem zanikal, da je odstopil zaradi dogodkov v Ini.

Gre za laž, s katero je Sanader želel prikriti resnične razloge svojega odstopa, je prepričan Jandroković, ki je obenem odločno zanikal, da bi kdor koli pomislil na trgovanje s hrvaškim ozemljem.

"To je zame patetična izjava človeka, ki je pobegnil in ki bi se naknadno želel predstaviti kot zaščitnik nacionalnih interesov," je dejal Jandroković. "Če bi se resnično želel boriti za zaščito interesov Hrvaške in njene ozemeljske celovitosti, zagotovo ne bi zapustil premierskega položaja, s katerega se lahko najbolje ščitijo cilji države, ne pa da se je podvizal in odšel," je dejal zunanji minister, ki ga je na položaj imenoval prav Sanader.

Hebrang: Jaz sem si izmislil izgovor za Sanaderja
Da Sanader ni govoril resnice, je prepričan tudi podpredsednik vladajočega HDZ-ja Andrija Hebrang, ki je tudi vodja poslanske skupine.

Hebrang je pojasnil, da je bil prav on tisti, ki si je izmislil omenjeni razlog za Sanaderjev odstop. "Kot vodja poslanske skupine HDZ-ja sem moral na dan Sanaderjevega odstopa, 1. julija lani, prav jaz podati razloge za premierjev odhod," je povedal Hebrang in dodal, da je poklical Sanaderja ter ga prosil, naj mu pove razlog za odstop. "Saj se boš že česa domislil," naj bi bile Sanaderjeve besede.

"Ko sem ugibal, da je to zaradi Evropske unije, in sem o tem nekaj govoril v saboru, me je Sanader poklical in se sladko smejal ter dejal, da bo tudi on rekel tako," je izjavil Hebrang, ki je znan po izjavi, da politiki nikoli ne bi smeli lagati za "več kot deset odstotkov".

Grožnje ne bodo prestrašile Kosorjeve
Oglasila se je tudi premierka Jadranka Kosor, ki je Sanaderjeve besede označila za resno grožnjo, s čimer je mislila njegovo izjavo, da "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade", ki jo je izrekel v kontekstu, da obstajajo vse pogostejši poskusi njegovih nekdanjih strankarskih kolegov, da bi zvalili krivdo nanj.

"Nobene grožnje ali spini, nič, kar se v teh dneh vrti predvsem na političnem prizorišču, ne bo prestrašilo ne mene niti mojih kolegov v vladi, da ne bi uveljavili programa krepitve gospodarstva, sklenili pogajanj z EU-jem in izpeljali boj proti korupciji do konca in brez ostankov," je dejala Kosorjeva.

Kosorjeva je dodala, da bo zahtevala od svojih kolegov v vladi in HDZ-ju, naj utrdijo pravno državo ter da institucije opravijo svoje delo. V boju za pravno državo, proti kriminalu in korupciji "nihče nima pravice, da bi obupal in se ustrašil". "Tisti, ki se bojijo, naj odidejo, tisti, ki lahko izpeljejo delo do konca, naj ostanejo," je še povedala Kosorjeva.

Sanader dviguje prah