Milan Bandić. Foto: EPA
Milan Bandić. Foto: EPA
Stipe Mesić
Predsednik Hrvaške Stipe Mesić. Foto: EPA
Ivo Josipović
Ivo Josipović. Foto: HRT
Vesna Pusić
Vesna Pusić. Foto: HRT
Miroslav Tuđman
Miroslav Tuđman. Foto: HRT

Kot je za MMC pojasnila dopisnica Televizije Slovenija Nataša Prislan, je po javnomnenjskih anketah v vodstvu kandidat opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Ivo Josipović, po poklicu pravnik. Ta je svojim volivcem obljubil: "Odločno se bom bojeval proti korupciji in kriminalu, to bo moja prednostna naloga."

Korupcija in kriminal sta tudi sicer glavni predvolilni temi. "Za zdaj še niso osredotočeni na Slovenijo. Zato se tudi vladajoči koaliciji tako mudi, da bi arbitražni sporazum čim prej spravila čez, da ne bi postal del kampanje," je dejala Prislanova.

Kljub okoli desetodstotnemu vodstvu po javnomnenjskih anketah Josipovića lahko Hrvati pričakujejo drugi krog. Kot najmočnejše protikandidate se omenja: Nadana Vidoševića, zagrebškega župana Milana Bandića, Andrijo Hebranga in Vesno Pusić.

Predsedniški kandidati:

Ivo Josipović,
Milan Bandić,
Nadan Vidošević,
Andrija Hebrang,
Vesna Pusić,
Damir Kajin,
Dragan Primorac,
Vesna Škare Ožbolt,
Miroslav Tuđman,
Josip Jurčević,
Boris Mikšić,
Slavko Vukšić.


Vidošević: "Tretji hrvaški predsednik"
Nekdanji predsednik hrvaške gospodarske zbornice (1995) Nadan Vidoševič je pred kandidaturo za predsednika moral izstopiti iz stranke HDZ. Štiridesetletnik ima visoke cilje. Slogan njegove kampanje je kar "Tretji hrvaški predsednik". Vidošević je bil med drugim predsednik uprave Kraša d. d. (2005) in predsednik nogometnega kluba Hajduk. Komisiji je prijavil svoje prihodke v višini milijon evrov.

Bandić: "Delal bom kot konj "
Drugi morebitni protikandidat Josipovića bi lahko bil Milan Bandić. Kontraverzni zagrebški župan bo volilce snubil s sloganom: "Predsednik bom, za Hrvaško bom delal kot konj!" Volilni komisiji je poleg plače 2.600 evrov prijavil še stanovanje (125 kvadratnih metrov), počitniško hišo in garažo. Poleg tega je prijavil še tri verižice, tri prstane in sedem ur, od katerih nobena ni vredna več kot 1.300 evrov.

Hebrang: Sem dosleden politik, ki ne menja strank zaradi lastnega interesa
Za Andrijo Hebrang bi po nekaterih javnomnenjskih raziskavah glasovalo okoli pet odstotkov vprašanih. Omenja se ga za kandidata za drugi krog volitev. Hebrang je doktoriral iz medicine, od leta 1985 je redni profesor na medicinski fakulteti. Bil je tudi minister za zdravstvo (1990-1992 in 1993-1998) in minister za obrambo, a je kmalu zapustil funkcijo in napovedal umik iz politike. Nato je bil osebni zdravnik nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Na željo nekdanjega premierja Iva Sanaderja se je dobro desetletje pozneje vrnil v politiko in bil v njegovi vladi podpredsednik ter minister za zdravje in socialno oskrbo. Leta 2005 je odstopil iz Sanaderjeve vlade zaradi zdravstvenih razlogov.

Kot je pojasnila Prislanova, "imajo tako Hebrang, Vidošević, Bandić kot veliko možnosti, da bodo glasove dobili v Bosni in Hercegovini".

Le dve ženski kandidatki
Med dvanajstimi predsedniškimi kandidati jih je polovica univerzitetnih profesorjev. Med kandidati sta celo dve ženski predstavnici. Vesna Pusić, sicer predsednica Nacionalnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z EU-jem, ima po javnomnenjskih glasovih okoli pet odstotkov možnosti, da se uvrsti v drugi krog. Predstavnica Hrvaške ljudske stranke je diplomirana sociologinja, ki je v svoji prosvetni karieri napisala tri knjige in več kot petdeset znanstvenih člankov. Slogan 56-letnice je: "Hrvaška zmore in zna!"

Druga kandidatka, ki je javnomnenjske ankete ne uvrščajo med favorite, je ambiciozna pravnica Vesna Škare Ožbolt. Rojena je bila 25. junija 1961 v Osijeku. Med letoma 1998 in 2000 je bila podpredsednica HDZ-ja. Tri leta pozneje (2003-2006) nastopi funkcijo ministrice za pravosodje. Med drugim je bila razglašena za žensko leta (1998) in častno občanko Vukovarja, Iloka in Brela. Uživa ob gledanju filma Gospodar prstana. Veliko se ukvarja s športi, kot so smučanje, rolanje, planinarjenje, plavanje in golf.
Njena neuresničena želja je, da bi postala hrvaška predsednica ali premierka.

Med kandidati je tudi sin nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tudžmana Miroslav Tuđman, "ki je sicer zbral 10.000 podpisov, a mu javnomnenjske ankete ne obetajo dobrega rezultata", je še povedala Prislova. Miroslav (roj. 1946 v Beogradu) je diplomiral iz filozofije, čeprav se je v življenju ukvarjal predvsem z novinarstvom. Med drugim je bil urednik mednarodnega časopisa National Security and the Future. Napisal je okoli 200 znanstvenih člankov, bil je urednik 50 zbornikov s področja informacijske znanosti in nacionalne varnosti.

Volitve za novega hrvaškega predsednika - za zdaj to funkcijo še opravlja Stipe Mesić - bodo 27. decembra 2009. Drugi krog volitev je napovedan za 10. januar 2010.