Kitajska poudarja, da je vsa njena pomoč Afriki v nasprotju z zahodnimi državami brezpogojna. Foto: EPA
Kitajska poudarja, da je vsa njena pomoč Afriki v nasprotju z zahodnimi državami brezpogojna. Foto: EPA
Hu Džintao z ženo med lanskim obiskom Kenije
Kitajskega prodora na afriško celino vsi ne spremljajo z veseljem. Foto: EPA

Pred obiskom je Kitajska afriškim državam obljubila za tri milijarde dolarjev ugodnih posojil in izdatno pomoč v nepovratnih sredstvih. Peking se sicer močno opira na afriško nafto in druge surovine pri poganjanju lastnega gospodarstva.

Hu bo z močno politično in gospodarsko delegacijo obiskal Kamerun, Sudan, Namibijo, Južno Afriko, Sejšele, Liberijo, Zambijo in Mozambik. Med obiskom Sudana si bo ogledal tudi razmere v pokrajini Darfur. Nevladne organizacije prav Kitajsko obtožujejo, da njeno zavezništvo z vlado v Kartumu onemogoča posredovanje mednarodne skupnosti za rešitev humanitarne katastrofe. Kitajska namerava podpreti misijo ZN-a v pokrajini, le če bodo to hotele tudi sudanske oblasti.

Peking ubira druge poti kot Zahod
Kitajska želi že s tretjim Hujevim obiskom, odkar je leta 2003 prevzel oblast, še okrepiti politične in gospodarske vezi z Afriko, s katero je imela lani za 55,5 milijarde dolarjev blagovne menjave, kar je 40-odstotni porast v primerjavi z letom prej.

Neposredna vlaganja so znašala 6,6 milijarde, trgovinski primanjkljaj Kitajske pa je bil lani visok 2,1 milijarde dolarjev. Država poudarja, da želi dokazati, da njeni interesi v Afriki ne obsegajo le črpanja nafte in drugih naravnih bogastev, temveč da želi v Afriko tudi vlagati.

Njene načrte z nelagodjem spremljajo ne samo na Zahodu, temveč tudi v nekaterih afriških državah, saj mnogi opozarjajo, da bi poceni kitajski izdelki lahko uničili domače manufakture.