Foto:
Foto:
Izraelska vojska
Izraelci na vsak način preprečujejo dostop do Gaze. Foto: EPA

Organizator človekoljubnega konvoja za Gazo je fundacija Gadafi, ki jo vodi sin libijskega voditelja, in ladja pluje pod moldavsko zastavo. Kapitan ladje Amalthea je po izraelskem opozorilu privolil, da se bodo preusmerili za Egipt, vendar je nato ladja obtičala v mednarodnih vodah zaradi težav z motorjem.

Gadafijeva fundacija je sporočila, da Izraelci elektronsko motijo komunikacijo z ladjo, ki se premika počasi predvsem zato, ker je obkrožena z izraelskimi vojaškimi ladjami. Fundacija je potrdila, da so Izraelci kapitanu naročili spremembo smeri, saj mu nikakor ne bodo dovolili do Gaze.

Ladja, ki prevaža 2.000 ton dobrodelne pomoči za Palestince v Gazi in ima poleg 12-članske posadke na krovu še deset propalestinskih aktivistov, je Grčijo zapustila v soboto in naj bi Gazo dosegla v sredo. Izrael je zanikal, da naj bi kapitanu postavili ultimat, in zatrjuje, da je sam sprejel ponudbo Egipta, da pristane v pristanišču El Ariš in da se tovor nato prepelje do Gaze.

Vojaki ravnali pravilno
Do novega poskusa preboja izraelske zapore Gaze prihaja šest tednov po tem, ko so izraelski vojaki napadli človekoljubni konvoj za Gazo in pri tem ubili devet turških propalestinskih aktivistov. V ponedeljek je preiskava izraelske vojske odkrila napake, ki so jih storili visoki izraelski uradniki, a je vseeno potrdila, da so izraelski vojaki upravičeno uporabili silo.

Da bi se izognila morebitnemu novemu incidentu, je izraelska vlada v zadnjih dneh močno lobirala pri Združenih narodih in tudi pri grški ter moldavski vladi, da naj sprejmejo ukrepe proti humanitarni ladji. v Izraelu so izrazili dvom o resničnih namenih aktivistov, ki so jih označili za "vprašljive in provokativne".

Izrael je zaporo Gaze uvedel pred tremi leti, potem ko je nadzor nad območjem ob Sredozemskem morju prevzelo palestinsko gibanje Hamas. Glavni namen zapore je bila ustavitev tihotapljenja orožja, a izraelske oblasti so preprečile dostavo tudi drugih dobrin. Po incidentu s humanitarno ladjo in pritiskih mednarodne skupnosti je Izrael prejšnji mesec zaporo omilil.