Ameriško obrambno ministrstvo je spodbilo najmočnejši argument ameriške administracije, da naj bi Sadam Husein sodeloval z Al Kaido. Foto: EPA
Ameriško obrambno ministrstvo je spodbilo najmočnejši argument ameriške administracije, da naj bi Sadam Husein sodeloval z Al Kaido. Foto: EPA
Ameriški vojak v Iraku
Ameriška invazija na Irak se je zavlekla že v četrto leto, kar je preseglo vsa pričakovanja ameriške administracije, ki je bila prepričana, da bo hitro uspela. Foto: EPA

Novo poročilo zagotavlja, da ni bilo mogoče dokazati, da bi med ameriškim napadom na Irak Sadam Husein in njegov režim vzdrževala kakršne koli medsebojne stike. Tako so potrdili večletna ugibanja in trditve, da nekdanji iraški predsednik ni sodeloval s teroristično mrežo Al Kaida.

Ameriški dnevnik Washington Post poroča, da so poročilo, ki je pred kratkim izgubilo oznako zaupno, napisali s pomočjo podatkov z zaslišanj nekdanjega iraškega diktatorja in dokumentov, ki jih je ameriška administracija zasegla po napadu na Irak leta 2003.

Obrambno ministrstvo spodbija argumente Bele hiše
Poročilo tako spodbija osnovni argument, ki ga je ameriška administracija pod vodstvom predsednika Georgea Busha uporabila za napad na Irak, in hkrati potrjuje predvojno stališče ameriške obveščevalne službe Cie in obveščevalne službe Pentagona, da Husein ni imel stikov z Al Kaido.

V poročilu je obrambno ministrstvo zapisalo, da takratni pomočnik obrambnega ministra Douglas Feith, eden izmed največjih zagovornikov ameriške invazije na Irak, Cijinih podatkov ni upošteval. Svoja prepričanja je septembra 2002 vsilil tudi podpredsedniku Dicku Cheneyju, ko je odnos med Al Kaido in Irakom označil kot "zrel in simbiotičen", trdil pa je tudi, da sta Al Kaida in Husein sodelovala na desetih področjih, med drugim pri urjenju, financiranju in logistiki.

Obveščevalci končno dočakali svoj prav
Pred napadom na Irak se v ZDA niso pojavljali nobeni dvomi o domnevni Huseinovi povezavi z Al Kaido. Po napadu pa je vedno več obveščevalnih služb in posameznikov javnost opozarjalo, da ja Bela hiša stališče obveščevalcev namenoma spregledala in izbirala le tiste informacije, ki so govorile v prid temu, da se Američani v Iraku spustijo v osvajalno vojno.