Kombo Kolombia so doživeli tragičen konec. Foto: Reuters
Kombo Kolombia so doživeli tragičen konec. Foto: Reuters
Narkokarteli in z mamili povezano nasilje so v zadnjih letih sever Mehike spremenili v krvavo bojišče. Foto: Reuters

Ko so svojci in oblasti prispeli na prizorišče zabave v mestu Hidalgo, tam ni bilo nikogar več. Po tleh so ležale steklenice piva in viskija, avtomobili članov glasbene skupine Kombo Kolombia so bili odprtih vrat zapuščeni, znaka o pogrešanih glasbenikih pa nobenega.

Šele čez nekaj dni so našli trupla. Natančneje, 17 trupel. Ta so bila odvržena okoli 30 kilometrov stran, vsa s strelsko rano v glavi. Samo enemu članu glasbene skupine je uspelo pobegniti in je oblasti usmeril na kraj, kjer so storilci odvrgli trupla. Kombo Kolombia, ki so se specializirali za kolumbijsko glasbo vallenato, so zadnji v dolgi vrsti glasbenikov, ki so jih umorile nasilne mehiške mamilarske tolpe, poroča BBC.

Svojci umorjenih so naglo zanikali vsakršna namigovanja, da bi bili glasbeniki vpleteni v mamilarski posel. "Moj sin je bil zdrav fant," je povedala mati bobnarja Ricarda Alfonsa. "Veterinar je. Otroke je učil bobnanja. Ni bil vpleten v nič takega, v kar ne bi smel biti, če bi ga skušali povezati s takimi stvarmi."

"Kdo bi zavrnil plačan nastop?"
Novinarju Javierju Valdezu, ki obsežno pokriva mamilarske vojne, se zdi krivično obsojati glasbenika kot kriminalca samo zato, ker je igral na "narkozabavi". Tudi glasbeniki, ki to počnejo, pravijo, da je to posel in da je edini razlog, da igrajo na tovrstnih zabavah, denar. Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče tudi zavrniti nastop za mamilarskega vodjo, pa odgovorijo, da še nikdar niso slišali, da bi kdo zavrnil plačan nastop.

Zabave same prikličejo pred oči podobe razkošja in razvrata, kot jih prikazujejo hollywoodski filmi o mamilarskih kraljih, denimo Brazgotinec in Snif. Resničnost po besedah glasbenikov ni kaj dosti drugačna. Varovanje je poostreno, z denarjem pa se ne varčuje. Alkohol teče v potokih, mize pa se šibijo od dobrot.

Pesmi, ki slavijo mamilarske kralje
V zadnjih letih je bilo umorjenih kar nekaj glasbenikov, ker so igrali "narco-corridos" - hvalnice določenim mamilarskim kraljem. Valentína Elizaldeja, znanega po vzdevku El Gallo de Oro, naj bi ubili po tem, ko je na ozemlju rivalske tolpe Los Zetas zaigral narco-corrido o najmogočnejšem mamilarskem kralju na svetu, Joaquinu "El Chapo" Guzmanu.

Potem ko je trgovina z mamili postala neizogibna v mehiškem vsakdanu, so corridosi postali nekakšna tradicionalna oblika družabnega življenja v državi in odsevajo zgodbe, ki se porajajo iz sveta mamil.

Zakaj so bili ubiti člani Kombo Kolombie, ki niso igrali narco-corridosov, še vedno ni jasno. Oblasti so potrdile le, da je bila skupina plačana za nastop na zabavi, ko so se pojavili pripadniki kriminalne organizacije in glasbenike ugrabili. Po navedbah oblasti naj ne bi šlo za naključni napad, ampak so si za tarčo vzeli prav skupino.