Castro je ikona boja proti ameriški politični nadvladi. Foto: EPA
Castro je ikona boja proti ameriški politični nadvladi. Foto: EPA
Predsednik kubanskega parlamenta Alarcon o Castrovem zdravju
Fidel(levo) in Raul Castro
Za zdaj je Kuba trdno v rokah bratov Castro. Foto: EPA


Kubanske oblasti naj bi brazilskega predsednika Lula da Silvo in člane njegovega kabineta z dejanskim stanjem Castra seznanile že na začetku tedna, piše časopis Folha. Castrovo stanje naj bi bilo veliko slabše, kot zatrjuje uradna Havana. Časopis navaja tudi, da je Lula, ki ga s Castrom veže dolgoletno prijateljstvo, vse vpletene pozval k diskretnosti, svojemu sodelavcu pa naj bi dejal: "Vse kaže, da bomo izgubili našega prijatelja." Brazilske oblasti so medtem že zanikale pisanje časopisa. Kot je dejal tiskovni predstavnik da Silve, kubanske oblasti predsednika niso obvestile o Castrovem zdravstvenem stanju.

S Castrovo boleznijo se je sprožil niz neustavljivih sprememb na tem karibskem otoku, ki mu je 47 let vladal Castrov komunistični režim, še dodaja časopis Folha. Kubanske oblasti so sporočile, da Castro dobro okreva po operaciji, sam lahko sedi in je. Predsednik parlamenta Ricardo Alarcon je zatrdil, da je Castro pri zavesti in da je dobre volje.

Na ulicah več vojske
Medtem je Raul Castro, ki je zaradi bolezni brata Fidela začasno prevzel oblast na Kubi, povečal stanje pripravljenosti vojske. Po njegovem ukazu se morajo rezervisti javljati dnevno, mobiliziral pa je tudi enote civilne zaščite. Na ulicah kubanskih mest je zaznati povečano vojaško prisotnost. Ukrep je sledil namigom, da naj bi ZDA pripravljale invazijo na Kubo, kar v Beli hiši ostro zavračajo.

Vse od prevzema oblasti se nobeden od bratov še ni pojavil v javnosti, kar zgolj stopnjuje ugibanja o resničnem dogajanju v tej otoški državi.

Kuba nagaja "odrešenici" Riceovi
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je v radijskem nagovoru Kubance pozvala, naj vse moči usmerijo v demokratizacijo države in jim zagotovila podporo ZDA, a so kubanske oblasti motile signal, zato je bil program slabo slišan. Riceova je Kubance nagovorila prek radijske in televizijske postaje Marti, ki jo financirajo ZDA, njihov program pa je namenjen Kubancem.

Dejala, je da bodo ZDA trdno stale Kubancem ob strani in jim pomagale zagotoviti uresničitev pravic do svobode govora, mišljenja, verovanja in demokratičnega izbiranja voditeljev. Kubanski kulturni minister Abel Prieto je v odzivu dejal, da besede Riceove nimajo nobene teže in pomena.

Kubanski predsednik Fidel Castro, ki je zaradi nujne operacije na črevesju oblast začasno predal svojemu bratu, dobro okreva in bo kmalu prevzel predsedniške naloge, je v petek sporočil kubanski minister za zdravje Jose Ramoin Balaguer.

Predsednik kubanskega parlamenta Alarcon o Castrovem zdravju