Take podobe so v Iraku že šest let del vsakdana. Foto: EPA
Take podobe so v Iraku že šest let del vsakdana. Foto: EPA
Po šestih letih vojne imajo ZDA v Iraku še vedno ogromno nasprotnikov, ki ne bodo pozabili gorja, ki ga je državi prizadejala administracija Georgea Busha. Foto: EPA
Po vsem svetu se vrstijo številni pozivi, naj vojni v Iraku, ki je terjala že na tisoče žrtev na iraški in ameriški strani, naredijo konec. Foto: EPA

Šest let od usodnih Bushevih besed vojni v Iraku še ni videti konca. Američani, utrujeni od vojne, komaj čakajo, da bo novi predsednik Barack Obama izpolnil obljubo in vojake odpoklical z bojišč, poleg tega pa jih v domovini pesti huda gospodarska kriza. Prebivalci ZDA so vojne naveličani, pred predsedniškimi volitvami novembra lani jih je le deset odstotkov izjavilo, da je vojna v Iraku najpomembnejše politično vprašanje.

"Vojna v Iraku je že danes ena najdaljših vojn v ameriški zgodovini. O Iraku ne moremo povedati ničesar novega," je za CNN povedal Steven Roberts, profesor na univerzi v Washingtonu. "Prav vsaka zgodba je že bila povedana, Amerika je utrujena od Iraka," je še dodal.

ZDA dosegle svoje cilje, a za kakšno ceno?
Ameriške oblasti so prepričane, da so ZDA dosegle večino ciljev, ki so si jih zastavile pred 19. marcem leta 2003. Znebili so se voditelja Sadama Huseina, ki je bil usmrčen z obešenjem, z napotitvijo dodatnih 30.000 sil v Irak leta 2007 so dosegli, da je država vsaj na videz mirna in stabilna, počasi pa naj bi se država postavila na noge, saj je Barack Obama napovedal, da se bodo do konca leta 2011 iz Iraka umaknili skoraj vsi vojaki.

A je Amerika za to šest let trajajočo in izčrpujočo vojno plačala visoko ceno. Vojna je ZDA stala 800 milijard dolarjev, v vojni je umrlo 4.261 Američanov, umrlo pa je tudi najmanj 128.000 Iračanov, predvsem civilistov. Zaradi ameriške invazije je Irak popolnoma razdejan, tudi podobe mučenja iz zapora v Abu Graibu so se za vedno vtisnile v svetovni spomin.

Tudi vojaki vojne ne bodo kar zlepa pozabili. "Še vedno imam nočne more in se zbujam sredi noči, saj ne vem, kako sem se znašel tam," je povedal Chris Tucker, ki je bil v Iraku kar trikrat, in dodal: "Preganjajo me obrazi, otroški obrazi, ljudje, s katerimi sem imel stik , preganjajo me slike kolegov, ki so jih razstrelile bombe". "Verjel sem, da bomo vkorakali v Irak, naredili svoje, in odšli, saj so nam to obljubili. A besede so bile daleč od resnice," je še povedal Tucker, ki je le eden izmed množice vojakov, ki jih zaradi vojne v Iraku pestijo hude težave.

Iračane skrbita prihodnost in Iran
Prebivalci Iraka se po šestih letih trudijo, da bi si znova uredili svoje življenje, a še vedno živijo v neprestanem strahu pred samomorilskimi napadi, ki bi lahko uničili njihove domove. Poleg tega Iračane zelo skrbi umik ameriške vojske, saj je v zadnjem času glavni problem v Iraku postal sektaško nasilje, skrbijo pa jih tudi ambicije Irana.

Iračani se bojijo, da bi se ponovila vojna iz 80. let prejšnjega stoletja, ko je v osmih letih na iranski in iraški strani umrlo najmanj pol milijona ljudi. Iraška in ameriška administracija sta namreč prepričani, da iranska vojska uri svojo vojsko in si nabira orožje, da bo po ameriškem umiku napadla Irak. "Irak je zagotovo zanimiv za Iran," je povedal starejši iraški diplomat. "Zdaj, ko so tu Američani, si ne upajo narediti ničesar, a kaj se bo zgodilo, ko bodo Američani odšli? Irak bo še vedno ali še bolj nevarna država," je še povedal diplomat.

B. T.