Sorodniki žrtev četrtkovega napada so čez dan pokopali svoje bližnje. Foto: EPA
Sorodniki žrtev četrtkovega napada so čez dan pokopali svoje bližnje. Foto: EPA

Napadi, ki so se zgodili med petkovo jutranjo molitvijo in kljub policijski uri, povečanim varnostnim ukrepom in pozivom k miru, so bili maščevanje za četrtkov napad na bagdadsko šiitsko četrt Sadr City, kjer je umrlo več kot 200, ranjenih pa je bilo več kot 300 ljudi.

V Bagdadu so cel dan potekali pogrebi in žalovanja za umrlimi v četrtkovem napadu, kjer so v četrti Sadr City napadalci sredi belega dne izvedli drzen napad na šiitsko vodeno ministrstvo, istočasno pa je eksplodiralo šest avtomobilov bomb, ki so bili parkirani na tržnici. Ljudje naj bi zajeli sedmi avtomobil bombo in tako preprečili napad samomorilskega napadalca. Napad, ki je bil najhujši od začetka ameriške ofenzive leta 2003, je še dolil ogenj k sektaškem nasilju in tako je državljanska vojna le še vprašanje časa.

Nasilje pretresa Irak
O nasilju poročajo tudi iz drugih predelov Bagdada in preostalih iraških mest. Samo v mestu Talafar sta dva samomorilska napadalca ubila 22 ljudi.

ZDA: Nasilje je napad na vlado
ZDA so sporočile, da je nasilje zadnjih dveh dni v Iraku namenjeno destabilizaciji iraške vlade in da je neopravičljivo to, da uporniki napadajo civiliste, da bi zrušili demokratično izvoljeno vlado. "Morilci ne bodo uspeli," je še povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Stanzel.