Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je oster kritik ameriške politike. Foto: EPA
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je oster kritik ameriške politike. Foto: EPA
Prebivalec Bakube
Iračani se vse bolj delijo glede na etnično pripadnost. Foto: Reuters
Iraški vsakdanjik
Med Iračani narašča jeza nad premierjem Malikijem, ki mu v šestih mesecih vladanja ni uspelo narediti praktično ničesar glede varnostnih razmer. Foto: EPA

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na paradi verske milice pozval ZDA in Veliko Britanijo, naj se skupaj z vojaki vrnejo za svoje meje in služijo svojim narodom. Države na Bližnjem vzhodu je pozval k skupnemu delovanju pri izgonu sovražnikov iz njihove zemlje. Ahmadinedžad je že večkrat pozval k skupnem varnostnem sporazumu med Iranom in ostalimi državami v regiji, ki pa so do tega nezaupljive. Razen Irana in Iraka, ki imata večinsko šiitsko prebivalstvo, so namreč v ostalih državah večinsko prebivalstvo suniti.

Talabani le na obisk Irana
Zadnje čase se pojavlja vse več pozivov ZDA, da pri preprečevanju izbruha državljanske vojne v Iraku sodelujejo z Iranom in Sirijo, ki sta sicer nasprotnika ZDA. Iraški predsednik Talabani bo v ponedeljek odšel na pogovore v Iran, kamor bi moral oditi že v soboto, vendar je obisk prestavil zaradi policijske ure v Bagdadu, ki so jo uvedli po četrtkovem krvavem bombnem napadu v šiitskem delu iraške prestolnice, imenovanem Sadrovo mesto.To je bil najhujši napad v Iraku od začetka ameriške invazije marca leta 2003. Šiitske milice so se kmalu maščevale in z raketami napadle sunitske mošeje.

Kamenje za Malikija
Šiitski prebivalci Sadrovega mesta so s kamenjem napadli konvoj premierja Nurija Al Malikija, ki se je prišel poklonit 202 žrtvama četrtkovega napada. Jeza tamkajšnjih prebivalcev je odraz vsesplošnega nezadovoljstva nad vlado, ki ji nikakor ne uspe ustaviti vse hujšega nasilja, katerega žrtve so predvsem civilisti, največji krivci pa so sunitski uporniki in šiitske milice. Sredi prihodnjega tedna se bo Maliki v Joradniji srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Črnogleda prihodnost
Maliki je za spodbujanje nasilja obtožil različne frakcije v njegovi vladi in dejal, da nasilje odraža politično krizo. Po njegovem mnenju so prav politiki tisti, ki lahko ustavijo čedalje hujše prelivanje krvi, najprej pa morajo ugotoviti, da v tej bitki ni ne zmagovalcev in ne poražencev. Mnogi analitiki menijo, da iraški politični voditelji kljub najboljši volji niso več sposobni ustaviti drvenja v vsesplošno nasilje. Iračani so namreč vse bolj razdeljeni glede na etnično pripadnost. Sunitski, šiitski in kurdski prebivalci so sicer Iračane v skupni izjavi znova pozvali k strpnosti